Hedgefondsen sinds 2007 niet meer zo negatief over goud

Hedgefondsen zijn sinds 2007 niet meer zo negatief geweest over goud als nu, zo schrijft Bloomberg op basis van de laatste cijfers van de Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De netto long positie in goud op de termijnmarkt daalde in de week van 3 december met 16% naar 26.774 futurescontracten. Het aantal shortposities steeg in dezelfde periode met 6,2% naar 79.631, bijna evenveel als het hoogtepunt van eerder dit jaar. De grote hedgefondsen verwachten in meerderheid een verdere daling van de goudprijs, die dit jaar al meer dan 29% gezakt is.
De goudprijs lijkt dit jaar de grootste daling sinds 1981 mee te maken. Het metaal is naar de achtergrond gedrukt door betere cijfers over de Amerikaanse economie, afnemende angst voor inflatie en door de stijgende aandelenkoersen. Ook gaan er weer geruchten dat de Federal Reserve begin volgend jaar het stimuleringsprogramma van $85 miljard per maand zal afbouwen. Het aantal economen uit het Bloomberg panel dat rekening houdt met tapering verdubbelde na de publicatie van het banencijfer van afgelopen vrijdag. De werkloosheid in de VS zakte in november naar 7%.

Strateeg Sameer Samana van Wells Fargo zei er het volgende over tegenover Bloomberg: “De goudmarkt heeft te maken met de keerzijde van de euforie die er was van 2009 tot en met 2011. Kopers krijgen spijt van hun aankoop en zoeken naar alternatieven om hun vermogen in te bewaren. Zo lang de markt zich nog geen zorgen maakt over de inflatie zal goud het moeilijk hebben.”

Goud de verliezer van 2013?

Terwijl de goudprijs in dollars dit jaar al 27% lager staat is de MSCI index van wereldwijde aandelen dit jaar met 17% gestegen. De Bloomberg Dollar Index, die de waarde van de Amerikaanse munt afzet tegen tien andere valuta, steeg dit jaar al met 3%. De Bloomberg Index van Amerikaanse staatsobligaties zakte dit jaar met een bescheiden 2,8%. Goud heeft in 2013 dus beduidend minder geld opgeleverd dan aandelen en obligaties. Wereldwijd hebben de goud-ETF’s dit jaar meer dan 30% van hun voorraad geliquideerd vanwege een gebrek aan belangstelling. Alleen GLD verkocht dit jaar al meer dan 500 ton goud, dat is ongeveer 38% van wat ze begin dit jaar in de kluis hadden liggen.

Hedgefondsen meest negatief over goud sinds 2007

Hedgefondsen meest negatief over goud sinds 2007