Herwaardering van goud

Door Willem Middelkoop

Door de huidige spanningen in Noord-Afrika (met name in het olieproducerende Libië) en in landen in het Midden-Oosten, is de goudprijs deze week gestegen naar 1.437 dollar; een nieuwe nominale all time high.
Wanneer de all time high van begin jaren tachtig wordt gecorrigeerd voor officiële inflatiecijfers dan zou een nieuw prijsrecord pas bij 2.300 dollar per troy ounce bereikt worden. Wanneer we corrigeren voor de werkelijke inflatie is dit trouwens pas het geval rond de 5000 dollar.
Geld verliest waarde
Goud gemeten in dollars, euro's of andere munten, zal nieuwe prijsrecords opleveren. Maar eigenlijk moet men het omdraaien: goud wordt niet waardevoller, het is de waarde van geld die afneemt.
 
Zo kocht men in 1910 met 1.000 dollar dollar nog 40 troy ounces goud. Met een prijs van 1.435 dollar koopt men tegenwoordig iets minder dan driekwart van slechts één troy ounce.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
G20-top in Parijs
 
Wereldbank-president Robert Zoellick liet voorafgaand aan de G20-top in Parijs – zo'n anderhalve week geleden – wederom weten dat goud een rol moet gaan spelen in het wereldwijde monetaire systeem.
 
Hij waarschuwde, net zoals de hoogste baas van het IMF Dominique Strauss-Kahn onlangs, voor de onhoudbaarheid van onevenwichtigheden in het inteationale financiële stelsel. Onevenwichtigheden die veroorzaakt worden door het gevoerde monetaire beleid van historisch lage rentes en geldpersfinanciering van overheidstekorten.
 
Op de G20-top konden regeringsleiders het echter niet eens worden over hoe die onevenwichtigheden gemeten moeten worden, laat staan dat zij tot afspraken kwamen om deze te verhelpen. Men kwam niet verder dan overeenstemming over het perscommuniqué.
 
Monetaire herwaardering goud
Zoals gestandaardiseerde gewichtsmaten zorgen dat bijvoorbeeld een kilo aardappels kan worden afgewogen en de kalender onbetwistbare termijncontracten mogelijk maakt, zo fungeert goud als een onpartijdig middel om de economische waarde van valuta te meten.
 
De oproep van Robert Zoellick tot monetaire hervormingen is een oproep tot een herwaardering van goud. Het edelmetaal dwingt centrale bankiers tot discipline en daarmee dwingen zij overheden hun begroting op orde te houden.
 
Niet iedereen in het Westen is zich hiervan bewust, maar goud is gewoon geld, zoals de oude J.P. Morgan in 1907 al riep. Het is de valuta die wereldwijd geaccepteerd wordt als een drager van waarde, altijd verhandelbaar zonder dat er een financiële verplichting van iemand anders aan ten grondslag ligt. Die eigenschap maakt van goud een onpartijdige standaard.