Het gouden been

Duitsland repatrieert wat goudreserve uit de US. China importeert recordhoeveelheden fysiek goud. De goudreserves van centrale banken krijgen fors lagere boekwaarden…

Deze schijnbare tegenstellingen zaaien aardig wat verwarring onder de kopers van goud. Het lijkt erop alsof het zelfzekere dollarsysteem en dollarregime zomaar achteloos een gouden peuzel-been gooit naar het deel van de wereld dat goud omarmd heeft. Zo van: “En wat gaan jullie nu wel aanvangen met al dat goud geschuifel? Wat zijn jullie daar nu van plan mee…? Een nieuwe monetaire orde stichten zonder het dictaat van de dollar? Kom zeg, waar is dat nu goed voor? We zijn nu toch bijna uit de crisis!!”

Vrijgoud laat op zich wachten

Ook China is er nog niet uit hoe ze met dat nieuwe goudverhaal om moet gaan. Het concept van de ECB/BIS om de goudreserve van de centrale bank te waarderen naar de marktprijs (mark to market) is weliswaar al uitgetekend door de architecten, maar de opbouw van dit vrijgoud plan laat nog op zich wachten.

De geleidelijke goud revaluatie vanaf 1999/2001 werd in 2011 onderbroken. Meer dan waarschijnlijk werd het dollarregime wat zenuwachtig… Niet in de minste plaats omdat de balans van de Federal Reserve (nu al meer dan $4 biljoen) te zwaar en te snel groeide. Men kon niet veel langer wachten met het aanvoeren van de taper stemming. Het was hoog tijd om de oplopende doom stemming in de kiem te gaan smoren. En daarmee ook het lopende nieuwe goudconcept met goud dat aan de marktprijs gewaardeerd wordt door centrale banken.

Daarom krijgen de pro-goud fracties een gouden been toegeworpen, terwijl het dollarregime blijft bepalen wat de goudprijs is en niet zou mogen zijn. Waarmee ze aantonen dat de wereld die niet loyaal is aan de dollar bijlange nog niet klaar is om aan een nieuwe monetaire orde te beginnen…

Dollarsysteem houdt nog stand

We blijven dus voorlopig nog op de dollarstandaard en de semi-vaste dollar goudstandaard. Want het centrale banksysteem slaagt erin om – onder leiding van de Federal Reserve – een algemeen economisch herstel te bewerkstelligen en daarmee uit de crisis te schuiven. En dat is nu precies hetgeen wat we allemaal maar met tegenzin moeten blijven geloven, zonder te focussen op een nieuwe monetaire orde.

Over de vraag hoe we uit de systemische tekorten en schulden moeten komen heerst op dit moment totale verwarring bij diegene die nog nuchter en zelfstandig kunnen/willen denken. Bedenk echter het volgende: sinds 1973 steeg de Dow Jones met een factor 13 (16.500/1.200) en goud met een factor 28 ($1.200/$42 per troy ounce). De goudprijs steeg dus twee keer zo hard als de Dow Jones! En toch hebben de doomers op Bloomberg TV, CNBC, enzovoort slechts 10% goud in hun portefeuille…

De handen van alle kleine goudkevers kraken. Ze zien de goudprijs zakken naar $1.000 en misschien zelfs $800 per troy ounce. Ze kunnen niet anders dan geloven in economisch herstel en het einde van de crisis. Want de stijgende beurzen zeggen dat.

Daarom valt ook de druk weg voor de centrale banken ten aanzien van de geloofwaardigheid van hun balans. Alle schulden wordt in de perceptie weer geloofwaardig. Daarom is er veel minder reden voor een stevig onderpand van fysiek goud op de balans. De grote herstellende vertrouwensgolf komt aanrollen…

Financieel en economisch zien we enkel het verschuiven (doorschuiven) van de Titanic stoelen. Er is geen groei meer en daarom ook geen enkele reden voor welk optimisme dan ook. De verwarringen hier omtrent zullen dan ook toenemen.

Balans Federal Reserve versus aandelen (rood) en goud (zwart)

Balans Federal Reserve versus aandelen (rood) en goud (zwart)

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.