Hoe nu verder met Amsterdamgold?

De bestuurders en aandeelhouders van goudhandel AmsterdamGold zijn hard met elkaar in aanvaring gekomen. Dat blijkt uit juridische stukken in handen van RTL-Z. Een onderzoek en de benoeming van een extern bestuurder moeten de impasse opheffen.

Gold bars are stacked at a safe deposit room of the ProAurum gold house in MunichAmsterdamGold werd in 2009 opgericht en is in 2011 gefuseerd met de zilverhandel van Rolf van Zanten. Later dat jaar werd dit bedrijf overgenomen door Value8. Van Zanten hield een belang in deze onderneming en bleef na 2011 grootaandeelhouder en bestuurder. Vanaf 2013 kreeg hij gezelschap van Luc van Hecke van Value8, maar die twee samenwerking bleek niet zo succesvol. Value8 probeerde van Zanten uit het bedrijf te werken, maar dat lukte niet omdat laatstgenoemde zich als grootaandeelhouder op zijn vetorecht kon beroepen.

Vorige maand is Doede Vierstra (Nuon, Wessanen, Friesland Campina) als extern bestuurder aangesteld en tussen de strijdende partijen geplaatst. Ook is de helft van de aandelen in AmsterdamGold tijdelijk in handen geplaatst van een extern beheerder. Het is de vraag of deze partijen nog met elkaar verder kunnen gaan. De verkoop van een belang lijkt gezien de situatie onvermijdelijk…

Aunexum

Vorig jaar nam Aunexum de bedrijven Hollandgold en Goudstandaard over en werd hiermee een van de grootste goudhandelaren van Nederland. Marketupdate vroeg directeur Vincent Kersten van Aunexum of verdere consolidatie in de branche door de ruzie bij AmsterdamGold aanstaande is.

Was u bekend met de onrust bij uw concurrent?

“ Nee. Ik ben verbaasd dat de interne onrust zelfs hun dienstverlening treft. We vernemen van nieuwe klanten afkomstig van AmsterdamGold dat zij slecht geïnformeerd werden over oplopende levertijden. Meer klanten kiezen voor opslag via Goudstandaard in Nederland of Zwitserland in plaats van opslag bij AmsterdamGold.

Dat zelfs het beveiligingscertificaat (SSL) van hun website letterlijk op rood staat is een signaal dat het hun bedrijf erg lijdt onder de situatie.”

Zou Aunexum interesse hebben in een belang in AmsterdamGold?

“Met Goudstandaard en Hollandgold hebben we de juiste positionering in de markt en genieten we het vertrouwen van onze klanten. Ik denk dat wij inmiddels even groot zijn als AmsterdamGold dus een overname is voor ons bedrijf geen aanvulling. Daarnaast was Willlem Middelkoop het boegbeeld van AmsterdamGold, waardoor klanten edelmetaal specifiek bij AmsterdamGold kochten. Nu ook hij het schip heeft verlaten kijken klanten verder… “

Meer informatie:

De uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam is hier te vinden. Klik hier voor een PDF versie. De verslaggeving van het Financieel Dagblad over deze kwestie is hier te vinden.