Hoeveel is Olympisch goud waard?

Nederland domineert het onderdeel schaatsen tijdens deze Olympische Winterspelen in Sochi. Afgelopen zondag wist Nederland op de 1.500 meter voor de dames het goud, zilver én het brons te bemachtigen. Ook bij de heren werden er al veel medailles binnengehaald op de 5 kilometer en de 500 meter. Op het moment van schrijven staat ons land tweede op de medaillespiegel met vijf keer goud, vijf keer zilver en zeven keer brons. Duitsland wist meer gouden plakken te behalen, maar heeft in totaal minder medailles binnengehaald dan Nederland. Maar wat is de intrinsieke waarde van deze medailles?

Olympisch goud

De Olympische medailles worden steeds groter, maar worden ze ook meer waard? De gouden medailles die in Sochi worden uitgereikt bevatten 525 gram zilver en zijn verguld met slechts 6 gram goud. Met de goudprijs en de zilverprijs van vandaag de dag heeft deze medaille een intrinsieke waarde van €452. Daarvan is €186,36 goud en €266,45 zilver. De zilveren medailles wegen 525 gram en hebben dus een intrinsieke waarde van iets meer dan €266. Het brons bestaat uit een mix van koper, zink en tin en heeft een smeltwaarde van minder dan drie euro. De medailles zijn nog groter dan die van de Zomerspelen van 2012, maar door de daling van de goudprijs en de zilverprijs was de intrinsieke waarde van de 2012 medailles op dat moment bijna gelijk aan die van de 2014 medailles nu.

Puur goud

Tussen 1904 en 1912 waren de Olympische medailles nog van massief goud. Vanzelfsprekend waren ze niet zo groot en zwaar als nu, maar met een gewicht van 53 gram zijn deze oude medailles veel meer waard dan de medailles die vandaag de dag worden uitgegeven. Omgerekend naar de goudkoers van dit moment is een massief gouden medaille van meer dan honderd jaar geleden €1.648 waard. Dat is 3,5 keer zo veel als de gouden medaille van nu.

Dat er minder goud in de medailles verwerkt wordt dan honderd jaar geleden is goed te begrijpen, want er zijn steeds meer onderdelen waarop prijzen verdiend kunnen worden. Tijdens de Zomerspelen van 2012 waren er 102 onderdelen waarop men goud, zilver en brons kon winnen. Tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi worden er ongeveer 1300 medailles uitgedeeld. Vergeleken met de vorige Winterspelen zijn er twaalf nieuwe disciplines toegevoegd.

Prijzengeld

Gelukkig gaat er met een podiumplaats ook prijzengeld gemoeid. Er is een bonus van $25.000 voor een gouden medaille, $15.000 voor zilver en $10.000 voor brons. Sommige landen betalen hun atleten zelfs een bonus voor het behalen van Olympisch goud. Die bonus bedraagt meer dan $100.000 in Rusland en $250.000 in Kazachstan. Atleten uit de Verenigde Staten moeten een deel van hun prijzengeld aan de belastingdienst afdragen, omdat het prijzengeld volgens hun belastingwetten onder het reguliere inkomen uit het buitenland valt.

Slechts 6 gram goud in Olympische medaille

Slechts 6 gram goud in de 2014 Olympische medaille