Hong Kong opent goudhandel in Renminbi

 

De groei van de Chinese economie gaat afgelopen tijd hand in hand met de wens van de Chinese autoriteiten om de renminbi wereldwijd een belangrijkere rol te geven. De Chinese overheid moedigt daarom de creatie van investeringsproducten genoteerd in de Chinese valuta aan. Tegelijkertijd probeert Hong Kong zich te profileren als een offshore markt voor renminbi investeringen. 
 
De vraag naar renminbi investeringen wordt daaaast nog versterkt door de grote hoeveelheden aan spaargeld die de banken uit Hong Kong in de Chinese valuta krijgen gestort. In alleen de maand augustus steeg de hoeveelheid tegoeden al met 6.4% naar ï¿¥ 609 miljard (€69,4 miljard). Met de creatie van de renminbi goudcontracten hoopt de CGSE te profiteren van de sterk groeiende Chinese vraag naar goud. De vraag naar goud steeg in het tweede kwartaal van 2011 met 40% gestegen ten opzichte van het tweede kwartaal van 2010.
 
Door middel van de in Renminbi genoteerde goudcontracten kunnen Chinese beleggers profiteren van de opwaartse trend van de goudprijs en gokken op de renminbi. Dit lijkt momenteel geen slechte gok gezien de staat waarin de dollar en de euro zich bevinden.
 
“Door het aantrekken van zowel lokale als inteationale beleggers, is het renminbi ''Kilobar'' goudcontract een volgende stap in de inteationalisering van de renminbi” zei Haywood Cheung, directeur van de CGSE. Daaaast zorgt het goudcontract er volgens Cheung voor dat de positie van Hong Kong als een offshore renminbi markt wordt versterkt, doordat het beleggers een nieuwe mogelijkheid geeft om met de Chinese valuta te investeren.
 
Criticasters stellen dat de CGSE te maken zal krijgen met hevige concurrentie van het Chinese vasteland waar in Sjanghai vergelijkbare investeringsmogelijkheden worden aangeboden. Daarbij zorgt de geleidelijke liberalisatie van de Chinese markt ervoor dat de Chinezen makkelijker om Hong Kong heen kunnen. Cheung stelt echter dat de Chinese overheid juist Hong Kong als een offshore renminbi centrum aanmoedigt en onderbouwt dit met het groeiende aantal Chinezen die actief zijn op de CGSE. Aan het begin van het jaar maakten deze nog 30% uit van de handel op de CGSE en inmiddels is dit gestegen naar 60%.  
 
Bronnen: