HSBC en UBS verwachten hogere goudprijs

De Federal Reserve zal moeten vasthouden aan een ruim monetair beleid en dat is gunstig voor goud en goudmijnaandelen, zo schrijft UBS analist Julian Garran in een nieuwsbericht aan beleggers. Volgens de analist van de Zwitserse bank drukken hogere looneisen in de Verenigde Staten bij een zeer beperkte toename in arbeidsproductiviteit op de winstgevendheid van bedrijven, waardoor de Amerikaanse centrale bank gedwongen wordt de rente laag te houden. Ook HSBC voorziet een licht positief jaar voor goud.

In het scenario waarbij de renteverhoging uitblijft zullen beleggers weer positiever worden over goud en goudmijnaandelen, zo suggereert UBS. “Wij denken dat de Federal Reserve dit langzaam begint in te zien, getuige de woorden van de laatste meeting van afgelopen week”. Ook analist James Steel van HSBC is positief gestemd over goud. Hij voorziet een aanhoudende deflatoire druk op de economie, waardoor centrale banken min of meer gedwongen worden een soepel monetair beleid te voeren. Dat betekent dat de reële rente laag blijft en zelfs negatief kan worden.

“Deflatie -wat normaal gesproken ongunstig is voor goud – maakt een negatieve rente meer waarschijnlijk, omdat centrale banken er alles aan zullen doen om de deflatie te bestrijden. Een negatieve rente moedigt aan tastbare zaken als goud te kopen”, aldus analist Steel. De bank is voorzichtig optimistisch en verwacht een opwaarts potentieel tot $1.305 per troy ounce voor dit jaar. De prijs zal volgens HSBC over het hele jaar gemiddeld op $1.234 per troy ounce uitkomen.

goudbaren-400-troyounce-lbma

HSBC en UBS verwachten hogere goudprijs vanwege soepel monetair beleid centrale banken