HSBC: Goudprijs eind 2012 op $1.900 per troy ounce

James Steel legt op Bloomberg uit dat de goudmarkt in iets meer dan tien jaar tijd behoorlijk veranderd is. Toen vertegenwoordigden juwelen ongeveer 75 tot 85 procent van de totale vraag naar goud, nu is dat aandeel gezakt tot 45 procent. Tegelijkertijd steeg de populariteit van goud als vorm van belegging (munten en baren) en begonnen centrale banken netto goud te kopen. Werd er aan het begin van deze eeuw nog jaarlijks voor 400 ton aan goud verkocht door centrale banken, nu kopen ze in een jaar 450 ton bij.

De goudprijs zal volgens James Steel stijgen door een toename van de vraag naar goud vanuit India, waar de goudmarkt eerder dit jaar nog relatief zwak was door de lage koers van de roepie ten opzichte van de dollar. Hierdoor waren veel Indiers afwachtend met het kopen van gouden munten, baren en sieraden. Ook is de verwachting dat centrale banken goud zullen blijven kopen om hun reserves te beschermen tegen geldontwaarding.

De analist van HSBC merkt op dat goud twee gezichten kent, namelijk dat van een grondstof enerzijds en dat van een soort valuta anderzijds. Hij voegt daaraan toe dat opkomende markten goud vooral zien als een valuta, terwijl het edelmetaal in de Westerse markt nog vooral wordt beschouwd als een grondstofbelegging. Ook merkt Steel op dat de vraag naar juwelen in de 'Westerse wereld' veel sterker samenhangt met de arbeidsmarkt dan met de prijs van goud. In Azie speelt de prijs een grotere rol in het bepalen van het koopmoment voor gouden sieraden.