India haalde dit jaar 300 ton goud uit Zwitserland

India heeft in de maand september 58,5 ton goud uit Zwitserland geïmporteerd, waarmee het totaal over de eerste negen maanden van dit jaar op 305 ton goud uitkomt. Daarmee is India de grootste afnemer van goud uit Zwitserland. Hong Kong haalde in september 24,7 ton goud uit Zwitserland, waarmee het totaal voor dit jaar uitkomt op 264,7 ton. China importeerde de afgelopen maand een bescheiden volume van 12 ton goud uit Zwitserland, waarmee de totale import van dit land van januari tot en met september uitkomt op 109,9 ton goud.

De cijfers zijn afkomstig van de Zwitserse douane, die maandelijks een overzicht geeft van de totale import en export van edelmetalen. Deze data is relevant, omdat Zwitserland internationaal wordt gezien als een belangrijk knooppunt voor de wereldwijde goudmarkt. Het land heeft door de eeuwen heen een reputatie opgebouwd als veilige haven voor vermogen, waaronder edelmetaal. Het is dan ook niet vreemd dat veel smelt- en opslagcapaciteit zich geconcentreerd heeft in deze Alpenstaat.

In de top tien van landen die het meeste goud importeren uit Zwitserland staan opvallend veel Aziatische landen, namelijk India, China, Hong Kong, Singapore, Maleisië, Thailand en Zuid-Korea. Sinds het begin van dit jaar heeft Zwitserland al honderden tonnen aan fysiek goud naar deze Aziatische landen gestuurd, een significante ontwikkeling. Ook Saoedi-Arabië blijkt interesse te hebben voor goud, want deze oliestaat importeerde in de eerste negen maanden van dit jaar 93,5 ton goud uit Zwitserland.

zwitserland-goud-export-sept2014

Welke landen importeren het meeste goud uit Zwitserland?

zwitserland-goud-import-sept2014

Welke landen brengen het meeste goud naar Zwitserland?