India verhoogt opnieuw importheffing goud en zilver

India verhoogt opnieuw de invoerheffing op zowel goud als zilver van 10 naar 15 procent. Het is de zoveelste poging van de centrale bank om het kopen van goud door de Indiase bevolking te ontmoedigen. De invoer van goud drukt – samen met de import van ruwe olie – zwaar op de betalingsbalans van India. Dat zet de waarde van de roepie onder druk, een effect dat de regering en de centrale bank samen proberen te bestrijden met verschillende importbeperkende maatregelen.

Invoerheffing

Door een steeds hogere invoerheffing en het omstreden importquotum wordt er al minder goud geïmporteerd via de officiële importkanalen, tot ongenoegen van met name de kleinere juweliers. De belastingen vertalen zich naar een relatief hoge premie op goud op de Indiase markt, wat smokkel van het gele metaal in de hand werkt. Naar verluid is de smokkel sinds de eerste verhoging van de importheffing explosief gestegen. De douane op het vliegveld van New Delhi onderschepte vorig jaar 352 kilogram goud, 52 keer zo veel als een jaar eerder.

Smokkel

Omdat de smokkel van goud grotendeels onder de radar blijft is het onmogelijk te becijferen hoeveel goud er illegaal het land binnenkomt. Volgens de Indiase minister van Financiën gaat het om slechts één tot drie ton goud per maand gedurende de tweede helft van 2013. De World Gold Council denkt dat het veel meer is. Haar schatting bedraagt ongeveer 200 ton op jaarbasis.

De Gouden Tempel in Amritsar, Punjab

De Gouden Tempel in Amritsar, Punjab