Indiase goud-ETF’s zien vermogen in één jaar verdubbelen

Hieruit kunnen we concluderen dat ook steeds meer beleggers kansen zien in goud, want een positie in een ETF is nog altijd niet te vergelijken met het bezit van fysieke gouden munten en baren. Een ETF is in feite een beursgenoteerd bedrijf, dat aandelen heeft uitgeschreven tegenover de stapel fysiek goud die ze in beheer heeft. De aandelen in een ETF worden, net als aandelen van andere beursgenoteerde bedrijven, op de beurs verhandeld. De waarde van een aandeel wordt dan grotendeels bepaald door de goudprijs, maar kent daaaast een zekere premium of discount die gerelateerd is aan de kwaliteit van het fonds en de hoeveelheid belangstelling van beleggers.

Van $981 miljoen naar $1,85 miljard

In een jaar tijd is de waarde van alle goud-ETF's in India bijna verdubbeld, van een kleine $1 miljard in mei 2011 naar $1,85 miljard in mei van dit jaar. Deze markt voor goud-ETF's is nog steeds in ontwikkeling in India, getuige de komst van veertien nieuwe goud-ETF's sinds 2007. De totale marktwaarde van de Indiase exchange-traded funds met goud als onderpand is nog steeds minimaal vergeleken met bijvoorbeeld het SPDR Gold Trust (GLD). Dit goudfonds is sinds 2004 actief en beheert inmidels naar eigen zeggen 41,2 miljoen troy ounce goud met een marktkapitalisatie van ruim $64 miljard.

De goud-ETF's bieden beleggers het gemak van een digitaal handelsplatform en een goede verhandelbaarheid. Beleggers wisselen alleen de aandelen onderling uit, zodat er geen fysiek goud verplaatst hoeft te worden. Hierdoor kent een ETF weinig overheadkosten en blijft de koers dicht bij de spotprijs voor goud. Het nadeel van de ETF's is dat beleggers vaak geen aanspraak maken op een toegewezen hoeveelheid goud en dat het vaak niet mogelijk is om de aandelen weer in te ruilen voor fysieke goudbaren. Als handelsinstrument hebben ETF's dus bepaalde voordelen, maar het risico van de tegenpartij is met deze manier van beleggen niet geëlimineerd.

Indiase beleggers stoppen meer vermogen in goud-ETF's