Iraanse centrale bank beperkt export goud

De export van goud en gouden muntstukken zonder goedkeuring van de centrale bank is hierdoor niet meer mogelijk. Munstukken die goud bevatten mochten voorheen zonder toestemming uitgevoerd worden, maar de huidige economische toestand zou de centrale bank ertoe aangezet hebben de export te limiteren. Als gevolg van het olie-embargo kan Iran minder olie exporteren, met als gevolg dat er minder Amerikaanse dollars het land in komen.

De Amerikaanse dollar wordt in Iran beschouwd als een relatief sterke valuta, omdat die zijn koopkracht beter weet vast te houden dan de Iraanse rial. Door het tekort aan dollars worden deze steeds meer waard op de zwarte markt, waar de wisselkoers van de dollar met de rial inmiddels veel hoger is dan de officiële wisselkoers. In de afgelopen vijftien maanden heeft de rial al ongeveer tweederde van haar waarde verloren ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Als gevolg daarvan willen Iraniers hun spaargeld zoveel mogelijk veiligstellen, door rials die ze niet meteen nodig hebben om te zetten in andere valuta of in fysiek goud. Naast dollars zouden ook euro's erg populair zijn op de zwarte markt, zo schrijft Reuters. De euro is net als de dollar een breed gedragen valuta die zijn koopkracht relatief goed weet te behouden.

Averechts effect

De Iraanse overheid probeert mensen aan de rial vast te houden, door het aanbod van 'harde' buitenlandse valuta verder te beperken. Zo heeft de centrale bank van Iran beperkingen opgelegd aan de hoeveelheid rial die bedrijven en particulieren kunnen inwisselen voor Amerikaanse dollars. Ook wisselkantoren hebben de mogelijkheid om rials in te wisselen voor buitenlandse valuta beperkt.

Het beperken van de toegang tot buitenlandse valuta moet Iraniers ontmoedigen om rials te 'dumpen', maar het tegenovergestelde effect wordt bereikt. Amerikaanse dollars en euro's worden op deze manier alleen maar schaarser, waardoor de wisselkoers van deze valuta ten opzichte van de rial waarschijnlijk nog verder zal oplopen.

De restricties op de export van goud moet ervoor zorgen dat Iraniers minder buitenlandse valuta omzetten in goud in een poging spaargeld het land uit te krijgen. Het is niet duidelijk hoeveel goud de grens over is gegaan. De totale reserves van Iran – waaronder buitenlandse valuta en goud – hadden eind vorig jaar een waarde van $106 miljard, aldus het IMF. De Iraanse overheid heeft al een tijdlang geen nieuwe informatie gegeven over de omvang van haar buitenlandse reserves, volgens sommige analisten zouden die dit jaar al met enkele tientallen miljarden dollars geslonken zijn vanwege de sancties.

De laatste tijd koopt Iran wel veel goud, vooamelijk via Turkije en Dubai. Deze stroom van goud richting Iran zou samenhangen met de export van olie richting Turkije. Nu Iran is afgesloten van het inteationale betalingssysteem lijkt goud een voor de hand liggend middel om olie mee af te rekenen.

Gouden munten mogen zonder toestemming van de centrale bank Iran niet meer verlaten (Bron: Bullioncoinsandbars)