Iran importeerde in maart $480 miljoen goud uit Turkije

Volgens de berichtgeving op Commodity Online is de waarde van de Iraanse rial de laatste maanden gestaag afgenomen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Was de officiële wisselkoers begin dit jaar nog 11.140 rial tegen $1, nu is dat al opgelopen naar 12.280 IRR. Dat is een devaluatie van ongever 10%. Volgens de Iraanse centrale bank was de inflatie eind maart 21,5%, maar volgens de Iraanse bevolking was de prijsinflatie nog veel hoger. Voedsel zou 50% tot 150% duurder zijn geworden ten opzichte van een jaar eerder, zo bericht Commodity Online.

De exacte reden waarom Iran in maart zoveel goud heeft gekocht wordt niet genoemd. Het is aannemelijk dat Iran het goud beter kan gebruiken dan buitenlandse valuta, omdat het digitale betalingsverkeer met het buitenland toch al estig belemmerd wordt door de sancties van de VS en Europa. Met fysiek goud zijn deze barrières makkelijker te omzeilen. Ook is het begrijpelijk dat het land meer goudreserves wil hebben, nu haar valuta zo snel aan waarde verliest.

Wisselkoers en inflatie

In februari schreven we al over de hoge prijsinflatie in Iran, een gegeven dat niet volledig in beeld wordt gebracht door de officiële wisselkoers. Op de zwarte markt kreeg men begin dit jaar al veel minder dollars terug voor de Iraanse rial. Onderstaande grafiek brengt het verschil tussen de officiële wisselkoers en de zwarte markt in beeld. Op 24 januari kon $1 op de zwarte markt worden omgewisseld voor 24.000 IRR.

Iraanse valuta verliest snel aan waarde, ondertussen importeert het land meer goud (Via: fool.com)