James Turk: ‘Zilver kan in drie maanden naar $70’

James Turk verwijst in een interview bij King World News naar het koersverloop van het aandeel Apple, omdat het volgens hem een belangrijke boodschap bevat. Sinds het uiteenspatten van de inteetzeepbel zakte het aandeel terug naar een niveau van $7 tot $10, maar door de goede prestaties van het bedrijf wist het aandeel te groeien tot een waarde van $422 op het moment van schrijven. En dat terwijl de meeste beursindices netto niet veel vooruit zijn gekomen in die periode (zie tweede grafiek). Het koersverloop van Apple was echter geen rechte lijn omhoog, want gedurende die lange beweging omhoog waren er vijf correcties waarop zwakke handen uit de markt werden geschudt. Wie toen zijn aandelen al verkocht (of moest verkopen), had een groot gedeelte van de opwaartse koersbeweging kunnen missen.

Beleggers die overtuigd zijn van een bepaalde belegging moeten dus in staat zijn om een paar heftige correcties te kunnen doorstaan en vast te houden aan hun overtuiging, willen ze optimaal profiteren van de ontwikkelingen in de markt. In het geval van Apple waren er vijf correcties op de weg omhoog, met een omvang varierend van 27 tot 82 procent. Het vereist veel moed van beleggers om in een correctie overtuigd te blijven van de fundamentele factoren en stil te blijven zitten. Volgens James Turk gebeurt nu hetzelfde met zilver, dat sinds 2000 ook al verschillende stevige prijscorrecties heeft gekend. Alleen in 2011 al wist de koers tot twee maal toe met 33% te zakken, waardoor het netto resultaat over dat jaar in negatief terrein kwam.

De rit omhoog voor het aandeel Apple kende ook enkele grote correcties

Aandeel Apple versus de Dow Jones index sinds 2002 (bron: Yahoo Finance)

Zilver naar $70

Ondanks de matige prestatie van zilver ten opzichte van zijn grotere broer goud blijft James Turk zeer positief. Hij ziet een dubbele bodem voor zilver op een niveau van $27 en verwacht dat zilver de neerwaartse trend naar boven zal doorbreken. Daarvoor moet eerst het weerstandsniveau van $35 gepasseerd worden, maar als dat gebeurt is er volgens Turk veel opwaarts potentieel. Binnen drie maanden zou de prijs van zilver kunnen stijgen tot $70, maar Turk maakt helaas niet duidelijk hoe hij precies aan dit getal komt. Hij houd het bij de sterke fundamentals voor zilver, een mening die ook wij delen. Zilver kent veel toepassingen in de industrie en is moeilijk te vervangen door een ander metaal. Daar komt bij dat veel bovengrondse zilvervoorraden in de afgelopen decennia zijn opgemaakt en dat de ondergrondse voorraad aan zilver snel opraakt. De groeiende vraag naar zilver voor zonnepanelen, accu's en andere elektronica en de steeds grotere groep van beleggers die fysiek zilver willen aanhouden in hun portefeuille zet de zilvermarkt blijvend onder druk.

Voor de langere termijn voorziet James Turk een zilverprijs van $400 per troy ounce, waarmee de rendementen op zilver nog groter worden dan die op het aandeel van Apple. Aan het begin van de bull market in zilver in 2001 werd het edelmetaal immers voor $4 per troy ounce verhandeld.

Het doorbreken van de neerwaartse trend zet de weg open naar $70 zilver, aldus James Turk

Goud naar $2.000

Wat betreft de goudprijs is James Turk ook erg positief, getuige de sterke vraag naar het fysieke metaal toen de spotprijs onder de $1.600 kwam. Eerder in 2011 was er ook een soort bodemvorming in goud op het $1.600 niveau, ondersteund door aankopen van centrale banken en van beleggers wereldwijd op dit prijsniveau. De Europese schuldencrisis en de zorgen omtrent de euro zullen volgens Turk ook in 2012 meer beleggers richting goud sturen. De koersdaling van goud en zilver eind 2011 resulteerde ook in een afbouw van de short posities in edelmetaal, waardoor er minder neerwaartse druk op de prijzen is gekomen. James Turk durft tegenover King World News te beweren dat goud het laagste punt van dit jaar al heeft gezien en dat de koers binnen afzienbare termijn kan stijgen tot $2.000. Wat ons betreft is dat misschien wat voorbarig, maar niets is natuurlijk uit te sluiten.

'Be right and sit tight'

James Turk sluit zijn praatje met King World News af door de wijze woorden van Jesse Livermore te herhalen. ''Na veel jaren gewerkt te hebben op Wall Street en daar veel geld verdiend en verloren te hebben wil ik je het volgende vertellen: het was niet mijn analyse en denkwerk waardoor in het grote geld heb binnengehaald, maar juist het stil zitten. Het is niet zo knap om een juiste voorspelling te maken van de toekomst, want er zijn altijd heel veel mensen die op tijd positie innemen aan het begin van een bull- of bearmarket.

Ik ken heel veel mensen die op precies het juiste moment goed zaten en op het juiste moment een long of short positie namen. Ze hadden evenveel ervaring als ik, maar bleken niet in staat om veel geld aan hun scherpe visie te verdienen. Beleggers die een goede inschatting kunnen maken én goed stil kunnen zitten zijn schaars, het is één van de moeilijkste dingen om te leren. Pas als een fondsbeheerder dit door heeft gekregen kan hij het grote geld verdienen''.

James Turk, oprichter van GoldMoney