Kazachstan koopt alle binnenlandse goudproductie op

De afgelopen twee jaar heeft de centrale bank van Kazachstan de volledige productie van alle goudmijnen in het land opgekocht. Dat schrijft de site Tengrinews.kz, die met de Kazakse minister van Investeringen Albert Rau ko sprak. Hij zei het volgende over de aankoop van goud in zijn land: “Gezien de turbulente wereldeconomie heeft de centrale bank besloten al het goud te kopen dat in eigen land gewonnen wordt”.

Onlangs werd bekend dat Kazachstan in 2014 in totaal 48 ton goud gekocht heeft, wat betekent dat er naast de 22 ton aan binnenlandse productie een soortgelijk volume uit het buitenland geïmporteerd werd. Volgens Albert Rau is de centrale bank van Kazachstan nog niet klaar met het kopen van goud. “Zoals een familie nooit teveel geld kan hebben, zo kan men nooit teveel goud hebben. Goud wordt gezien als een stabiele haven en onze interesse voor goud heeft op dit moment te maken met de zwakkere euro.”

Kazachstan telt drie goudsmelterijen die al het goud van de binnenlandse mijnen verwerken. De mijnen zijn verplicht om hun productie in eerste instantie aan een van deze drie smelterijen aan te leveren. De centrale bank heeft vervolgens bij wet voorrang om het gezuiverde goud te kopen, nog voordat het edelmetaal op de markt komt.

kazachstan-gold

Kazachstan koopt alle binnenlandse goudmijnproductie op. Hun centrale bank voegde vorig jaar 48 ton aan reserves toe