Liquiditeit goudmarkt droogt op

Het totale volume aan goud dat verhandeld wordt op de spotmarkt daalde onlangs naar het laagste niveau in een jaar tijd, zo meldt Reuters. Banken handelen minder goud op de wereldwijde spotmarkt voor het edelmetaal, waardoor grote klanten terughoudend zijn geworden met het doen van grote transacties.

Als gevolg van strengere regelgeving en beperkingen aan de kredietverlening sinds de financiële crisis hebben veel banken besloten hun handel in grondstoffen en edelmetalen af te bouwen. Als gevolg daarvan is vooral de handel in goud op de spot markt tussen banken sterk afgenomen. “Op een drukke dag in 2007 waren er 20 tot 25 goudtransacties tussen banken, nu is het echt een zeldzaamheid”, zo verklaarde een handelaar tegenover Reuters.

Een andere handelaar merkt op dat er bij elk van deze transacties ongeveer 50.000 troy ounce goud werd aangeboden, waardoor er significante liquiditeit in de markt was. Cijfers van de LBMA laten zien dat er in de maand februari slechts 17,8 miljoen troy ounce goud verhandeld werd op de spotmarkt, het laagste niveau in een jaar tijd. In maart lag het handelsvolume opnieuw lager dan 20 miljoen troy ounce goud.

goldprice-kitco

Liquiditeit goudmarkt droogt op