Melkvlekken op zilveren munten?

milk-spotsAls u in het verleden zilveren munten heeft gekocht is het u misschien al eens opgevallen dat er na verloop van tijd soms doffe plekken op komen, ook wel ‘milk spots’ of ‘melkvlekken’ genoemd. Hoe kan dat? Over het ontstaan van deze vlekjes gaan verschillende theorieën rond, maar zelfs de munthuizen kunnen niet precies aangeven wat nou waar of niet waar is. Argentor publiceerde onlangs een artikel met verdere uitleg over vlekken op zilveren munten. Ze schrijven er het volgende over:

“Deze witte vlekken worden in het vakjargon benoemd als ‘melkvlekken’ of ‘milk spots’ naar de melkachtige kleur die ze hebben. Er bestaan verschillende aannemelijke en onderbouwde theorieën omtrent de aanwezigheid en het ontstaan van melkvlekken op moderne zilveren munten:

  • Melkvlekken zijn een restant van het residu dat achtergelaten wordt door spoelmiddel van de plastic tubes waarin de munten verpakt worden,
  • Melkvlekken zijn het gevolg van afzetting van chemische dampen tijdens het productieproces,
  • Melkvlekken zijn een restant van het smeermiddel dat men gebruikt om ‘blanks’ (= ongestempelde munten) vlot uit de stempel en mal te krijgen,
  • Melkvlekken zijn het gevolg van niet volledig opgedroogde druppels spoelmiddel die ingebakken geraken in de temperingsoven,
  • Melkvlekken zijn het gevolg van microscopische atmosferische neerslag die afkomstig kan zijn van nabij gelegen productiesites.

Op basis van deze verschillende theorieën kunnen we afleiden dat zelfs de munthuizen zelf, noch de exacte oorzaak van het probleem kennen, noch weten hoe ze het ontstaan van deze melkvlekken kunnen voorkomen. Het staat in ieder geval vast dat de meeste producenten er last van hebben en dat melkvlekken ontstaan tijdens het productieproces en dus niet gevolg zijn van de opslagcapaciteiten van de klant.

Hoe het ook zij; de aanwezigheid van melkvlekken heeft geen invloed op de waarde van uw zilveren munten. Zowel Wiener Philharmonikers, als Maple Leafs en zilveren American Eagle munten worden als zogeheten ‘bullion’ munten verhandeld omwille van hun zilverwaarde en hebben verder geen extra toegevoegde verzamelwaarde. Uw munten zullen dus evengoed verhandelbaar blijven op basis van hun gewicht aan zilver. Het blijft echter steeds aan te raden uw munten veilig in de originele tube of in een muntenhoesje te bewaren om ze zo tegen extra vuil en beschadiging te beschermen.”

Vlekken op munten verwijderen?

Gelukkig zijn er ook verschillende manieren om de vlekken op zilveren munten te verwijderen. Zie bijvoorbeeld deze video: