Michael Pento: “Goudprijs gaat door de $10.000 per troy ounce”

Volgens Pento is de schijnbare onafhankelijkheid tussen overheid en centrale bank doorbroken in een groot gedeelte van de 'ontwikkelde wereld'. Hij verwijst naar het meest recente voorbeeld uit Japan, waar de nieuw gekozen premier Shinzo Abe de centrale bank onder druk zette om haar monetaire beleid te versoepelen. Door de doelstelling van de Bank of Japan opnieuwe te formuleren en aan te sturen op een hogere inflatie moet de centrale bank nu een einde maken aan de jarenlange deflatie.

Deze verandering van koers is niet zonder gevaren, zoals Pento zelf aangeeft:

“De Japanse premier heeft in feite een belofte afgegeven om oorlog te voeren tegen de Japanse middenklasse. Hij heeft ook de oorlog verklaard aan deflatie en hij heeft openlijk gezegd de waarde van de yen te zullen ondermijnen met een inflatiedoelstelling van 2%. Dit beleid lijkt ook erg veel op dat van de Fed-voorzitter Ben Beanke in Amerika. Dit is een openbaring van de kan van de centrale bankiers. Dit hebben we niet eerder gezien in de grote economieën van de ontwikkelde wereld.

Wanneer in de geschiedenis van de ontwikkelde wereld hebben de leiders en de hoeder van de wereldreservemunt, tegelijk besloten om de waarde van hun valuta te veietigen ten opzichte van andere valuta én ten opzichte van edelmetaal en vaste activa.

We hebben het eerder gezien op verschillende momenten in de geschiedenis in de Weimarrepubliek, Argentinië en Hongarije, maar we hebben nog nooit eerder gezien dat Europa, Japan en de VS de oorlog hebben verklaard aan hun valuta. De gemiddelde Amerikaan, Japanner en Europeaan moet nu snel meer edelmetaal en mijnaandelen in bezit nemen”

Eric King vroeg Pento of hij denkt dat de ratio tussen de Dow Jones en goud weer naar 1:1 gaat. Vermogensbeheerder Pento zei er het volgende over:

“Die ratio gaat terug naar enkele cijfers, maar ik denk niet dat de grootste beweging zal komen van een in elkaar stortende Dow Jones index. Die kan ook naar 1:1 gaan als gevolg van een sterk stijgende goudprijs en ik denk dat die goudprijs veel dichter in de buurt kan komen bij het niveau waarop de Dow Jones nu staat. In nominale termen is het moeilijk om iets zinvols te zeggen over dit soort getallen, want we hebben in Amerika een centrale bank die maandelijks voor $85 miljard bijdrukt. Kijk gewoon naar de monetaire aggregaten van M2, MZM en M1, die vliegen omhoog Eric. De geldgroei zal blijven toenemen en ook het tempo waarin het stijgt zal hoger worden. Dat zal de goudprijs veel, veel hoger brengen dan waar de meeste mensen nu rekening mee houden”

Dus zien we goud boven de $10.000 per troy ounce?

“Absoluut. Ik weet dat het belachelijk klinkt, maar vergeet niet dat de goudprijs in de jaren dertig (voor de confiscatie door Roosevelt) maar $20,67 per troy ounce bedroeg. Niemand had toen gedacht dat de prijs van goud tachtig jaar later de $1.900 per troy ounce zou bereiken, maar dat is wel gebeurd. Als je kijkt naar het tempo waarin de koopkracht van geld in de ontwikkelde wereld ondermijnd wordt, dan is het me duidelijk dat de goudprijs nog veel hoger gaat dan het voor inflatie gecorrigeerde historische record van $3.200 per troy ounce. Mensen realiseren zich dat dit een ongekend scenario is, waarin landen aan het infuus liggen van de centrale bank om de illusie van solvabiliteit omhoog te houden. En als dat punt bereikt is, dan is er geen limiet meer aan hoe ver de goudprijs kan stijgen.

Het zou me niets verbazen als de goudprijs naar $10.000 per troy ounce gaat of zelfs hoger omdat er geen limiet is in de capaciteit van centrale banken om meer geld te produceren”. Ik denk dat het nog verrassender zal zijn als de goudprijs niet naar $10.000 gaat. Als de dollar haar status van wereldreservemunt verliest en de Amerikaanse obligatiemarkt in elkaar stort, dan is $10.000 misschien nog wel een conservatief prijsdoel.”

Volgens Pento zal 2013 een jaar worden waarin er een escalatie plaatsvindt in het Midden-Oosten. Hij verwacht dat Israel in april of mei Iran zal aanvallen. Dat zal de prijs van WTI olie volgens hem snel doen stijgen naar $170 per vat. Als dat gebeurt blijft er van het zogenaamde economische herstel in de VS weinig meer over, aldus de vermogensbeheerder.