Nog meer vervalste goudbaren gevonden in New York

De New York Post schreef zondag dat er in het Manhattan’s Midtown Diamond District, een gebied waar veel goudhandelaren gevestigd zijn, nog minstens tien soortgelijke vervalsingen zijn aangetroffen. Zo was er één handelaar die tussen zijn 10 troy ounce goudbaren maarliefst vier vervalsingen aantrof. De schade is enorm, want een met wolfraam gevulde goudbaar is nog maar een fractie waard van een zuiver exemplaar. Met de huidige goudprijs van ruim $1.750 per troy ounce kost een dergelijke baar al snel $18.000.

Een andere handelaar in New York op 47th Street trof zes vervalste 10 troy ounce goudaren aan. Hij wil om begrijpelijke reden anoniem blijven, want in de goudmarkt draait bijna alles om vertrouwen. Hij wil ook niet vertellen wie hem de vervalste goudbaren verkocht heeft, maar de eerstgenoemde handelaar wil er wel iets over kwijt. Hij vertelde dat de valse goudbaren werden aangeboden door een Russische handelaar, waarmee hij eerder ook al eens zaken heeft gedaan. De gedupeerde handelaar verklaarde dat de goudbaren er ongeschonden uitzagen en dat het gewicht nauwelijks afweek.

PAMP Suisse

De valse goudbaren zijn allemaal gebaseerd op 10 troy ounce goudbaren van PAMP Suisse, baren die zijn voorzien van een serienummer en die in een afgesloten plastic verpakking de smelterij verlaten. De vervalste exemplaren waren zodanig opengewerkt dat ze voor het oog nauwelijks van het echt te onderscheiden waren. Waarschijnlijk zijn de baren horizontaal doorgesneden en van binnen uitgehold, waaa ze zijn gevuld met wolfraam. Dit materiaal is erg hard, moeilijk te bewerken en heeft vrijwel dezelfde dichtheid als goud. Vervolgens zijn de baren weer dicht gemaakt en gepolijst, een bijzonder lastig karwei omdat goud een zacht metaal is dat in zuivere vorm makkelijk verbogen kan worden.

De directeur van Manfra, Tordella & Brookes, een Amerikaans bedrijf dat de goudbaren van het Zwitserse PAMP Suisse aanbiedt in de VS, heeft het incident met de valse goudbaren inmiddels aangegeven bij de Amerikaanse veiligheidsdienst. Ook heeft hij aangegeven alle medewerking te zullen verlenen aan de autoriteiten om de bron van de vervalste baren te traceren.

Valse PAMP Suisse goudbaar

Vervalsingen identificeren

Het verhaal van de vervalste 10 troy ounce goudbaren werd door de GATA in perspectief geplaatst. Zij stellen dat er voldoende manieren zijn om vervalsingen te identificeren. Het boren van een gat in een goudbaar is met de techniek van vandaag de dag niet eens meer nodig. Zo zijn er ultrasonische apparaten verkrijgbaar die met behulp van geluidstrillingen onzuiverheden in metalen kunnen vaststellen. Met dit soort apparaten, die al vanaf $160 verkrijgbaar zijn, kan om non-destructieve wijze worden onderzocht of er een ander materiaal in een gouden (of zilveren) baar verwerkt is. Voor het testen van de grote 400 troy ounce LBMA 'Good delivery' goudstaven wordt deze technologie ook steeds vaker toegepast (zie video onderaan bericht).

Wie vooral goud koopt in kleine coupures (maximaal 1 troy ounce bijvoorbeeld), hoeft zich minder zorgen te maken om vervalsingen. Het vervalsen van kleine goudbaren en munten is ingewikkelder en veel minder lucratief. Er zijn wel valse gouden muntstukken in omloop, maar die zijn met de juiste meetapparatuur ook snel te identificeren. Een klein weegschaaltje dat tot één cijfer achter de komma het aantal grammen kan meten is voldoende nauwkeurig om een valse gouden munt met de juiste afmetingen eruit te halen. Valse gouden munten die wél het goede gewicht hebben zijn meestal een stuk dikker en zijn voor de ervaren handelaar ook vrij eenvoudig te onderscheppen. Ook kan vals goud of zilver onderschept worden door deze op een tafel te laten vallen en het geluid te analyseren. Een munt die niet van goud is gemaakt zal anders klinken dan een zuivere gouden munt.

Met een magneet kan soms ook een valse munt of baar worden geïdentificeerd, aangezien zuiver goud (en zilver) niet magnetisch zijn. Een muntstuk dat gemaakt is van een ander metaal dan goud of zilver zal door een magneet worden aangetrokken. Een goudbaar waar wolfraam in zit kan niet op deze manier worden getest, omdat ook zuiver wolfraam niet wordt aangetrokken door een magneet.

GoldMoney laat zien hoe ultrasonische apparatuur een goudbaar kan testen