Ook in Australië wil men het goud terug

In navolging op Duitsland, Venezuela, Nederland, Finland, Polen, Ecuador en Zwitserland gaan er nu ook in Australië geluiden op om de goudvoorraad terug te halen. Het land ‘down under’ staat op de tweede plaats in de ranglijst van landen met de grootste goudmijnproductie, maar heeft zelf een zeer bescheiden reserve van 80 ton. Ongeveer een jaar geleden schreven we op Marketupdate dat die voorraad vrijwel volledig in Londen ligt opgeslagen. Volgens de Reserve Bank of Australia (RBA) ligt het goud daar uit het oogpunt van kostenbesparing en efficiëntie, maar daar neemt niet iedereen genoegen mee.




Petitie: Haal het goud van Australië terug

Het initiatief om de Australische goudvoorraad terug te halen is door een vrijwilliger gestart. Hij schrijft in de petitie dat er door de financiële crisis behoefte is aan een veilige reserve die geen tegenpartij risico kent. Daarvoor is het gele metaal het aangewezen middel. Om alle risico’s uit te sluiten zou Australië haar voorraad terug moeten halen naar eigen bodem.

De initiatiefnemer stelt dat de Australische centrale bank onvoldoende goud heeft, omdat de goudreserve slechts 6% uitmaakt van haar totale reserves. Voor de verkoop van goud in 1997 was dat nog 20%, in lijn met veel andere centrale banken van de ontwikkelde landen.

De goudvoorraad van 80 ton zou makkelijk in Australië opgeslagen kunnen worden. Een kluisruimte ter grootte van een gemiddelde huiskamer zou voldoende moeten zijn. Ook vallen de kosten om zelf een kluisruimte in te richten mee in verhouding tot de waarde van de voorraad. Volgens de initiatiefnemer wordt er jaarlijks duizenden tonnen goud verplaatst. Het zou dus geen probleem moeten zijn om 80 ton goud over te brengen van Londen naar Australië.

Petitie: Haal het goud van Australië terug

Petitie: Haal het goud van Australië terug

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

2 gedachten over “Ook in Australië wil men het goud terug

  • de dakgoot

    In ieder land is er vast wel iemand te vinden die van mening is dat politici het goud terug moeten halen. Als diegene dan ook nog een klein beetje ondernemend is en/of kan internetten is zo’n petitie snel gestart. Op zich zegt dat niet zoveel meer tegenwoordig, er zijn zo veel petities; soms voor zeer onzinnige zaken.

    Hoe staat het overigens in de Andere genoemde landen? Keert daar al daadwerkelijk goud huiswaarts, of is het tot nu toe bij een petitie gebleven?

    Beantwoorden
  • Ik heb de indruk dat de interesse voor het terughalen van de goudvoorraad samen met de goudprijs dit jaar is teruggevallen. Wel interessant om in te duiken, maar daar moet wel tijd voor zijn.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo