Roel Janssen over ‘Fout Goud’

Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten de Duitsers veel goud buit om de oorlog te financieren. Toen de Duitsers ons land binnenvielen was 80% van de goudvoorraad al veilig overgebracht naar Londen, New York en Ottawa, maar het achtergebleven edelmetaal werd in beslag genomen en overgebracht naar Duitsland. Volgens Roel Janssen, auteur van een nieuw boek getiteld “Fout Goud“, ging het in totaal om 146 ton. Daarmee is het de grootste goudroof geweest uit de Nederlandse geschiedenis.

Fout Goud

De Duitsers verkochten het metaal aan Zwitserland, terwijl men ook daar ongetwijfeld wist dat het om gestolen goud ging. Ook wisten de Zwitsers dat de Duitsers de opbrengst van het gestolen goud gebruikten om de oorlog voort te zetten. Nederland heeft dankzij bemiddeling van de Amerikanen een deel van het gele metaal teruggekregen, maar er ligt volgens Roel Janssen nog altijd 61 ton in Zwitserland opgeslagen dat aan de Nederlanders toe behoort.

Roel Janssen

Roel Janssen is financieel-economisch journalist en schrijver. Hij heeft ruim dertig jaar gewerkt voor NRC Handelsblad en heeft verschillende non-fictieboeken geschreven, zoals “Grof Geld“, “Wellink aan het Woord” en “De Euro“. Zijn nieuwste boek over het gestolen goud ligt vanaf 27 februari in de boekhandel en is onder meer te bestellen bij Bol.com.

We bedanken lezer Floesh voor de tip! De video is van MeJudice.