Rusland blijft volop goud kopen

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Rusland heeft in april opnieuw goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van de centrale bank. In de maand april kocht Rusland 300.000 troy ounce goud bij, wat bij de goudkoers van die periode een waarde van ruim €300 miljoen vertegenwoordigt. Met deze aankoop stijgt totale goudvoorraad van Rusland naar 40,1 miljoen troy ounce (ongeveer 1.247 ton) goud.

Rusland hanteert sinds 2006 een actief beleid van goud kopen. In een tijdsbestek van tien jaar wist het land haar totale goudreserve uit te breiden van minder dan 300 ton naar meer dan 1.200 ton, een verviervoudiging. Ook wordt het edelmetaal sinds 2006 gewaardeerd tegen de marktwaarde van goud, terwijl dat voorheen gebeurde tegen een historische vaste koers van $300 per troy ounce.

goldbar-russia-teaserRusland blijft goud kopen

Ook dit jaar blijft Rusland veel goud kopen. In januari en februari was er nog sprake van een korte adempauze, maar in maart sloegen de Russen opnieuw toe door maar liefst 30 ton goud aan hun reserves toe te voegen. Dit tempo houdt de centrale bank vast, want de aankoop van 300.000 troy ounce laat zich vertalen naar 9,33 ton. Dat is bijna evenveel als het gemiddelde over de eerste drie maanden.

Vorig jaar kocht kwam geen enkele centrale bank in de buurt bij de hoeveelheid goud die de centrale bank van Rusland kocht. Dit jaar is Rusland opnieuw de grootste afnemer van het edelmetaal. De centrale bank koopt veel goud op bij de goudmijnen in eigen land. De goudmijnsector van Rusland produceert jaarlijks ruim 250 ton goud, genoeg om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

Valutareserves

Terwijl Rusland goud koopt worden de valutareserves juist afgebouwd. Sinds het begin van 2014 daalde de totale valutareserve van ruim $457 miljoen naar minder dan $308 miljoen, een daling van ruim 30%. In dezelfde periode steeg de waarde van de goudvoorraad van $41,7 naar $48,3 miljoen, ondanks een kleine daling van de goudkoers. De volgende grafiek laat de ontwikkeling van de goudkoers en de totale waarde van de Russische goudreserve zien.

goudreserve-rusland-april2015

Goud en valutareserve Rusland

goudreserve-goudprijs-rusland-april2015

Ontwikkeling goudvoorraad Rusland