Rusland introduceert nieuwe contracten voor goud en zilver

De beurs van Moskou opent binnenkort een eigen handelsplatform voor goud en zilver, zodat kleine banken makkelijker in edelmetalen kunnen handelen met lagere transactiekosten. De contracten worden uitgedrukt in Russische roebels en hebben betrekking op grammen goud en zilver. Contracten hebben een omvang van minimaal 10 gram goud of 100 gram zilver, zo verklaarde CEO Andrey Shemetov van de OAO Moskow Exchange tegenover Bloomberg. “In de eerste helft van 2014 zullen daar ook contracten voor platina en palladium aan toegevoegd worden”, aldus Shemetov.

Over-the-counter

In Rusland worden de meeste edelmetalen over-the-counter (OTC) verhandeld, een markt die gedomineerd wordt door grote Russische banken als OAO Sberbank. Kleinere banken die deze markt willen betreden zijn afhankelijk van beurshandelaren, waardoor ze meer kosten maken en meer risico lopen dan de grote banken. Daardoor zijn ze beperkt in hun mogelijkheden om goud en zilver aan te bieden aan hun klanten.

“Het is goedkoper om te handelen in goud dat in roebels wordt uitgedrukt”, aldus vermogensbeheerder Ivan Fomenko van Absolut Bank. “Het wordt zo veel makkelijker om te kopen, te verkopen en posities te wisselen. Het is geweldig.” Fomenko kon niet zeggen hoeveel kosten kleine banken kunnen besparen dankzij deze nieuwe contracten voor goud en zilver, die eenvoudig in roebels te verhandelen zijn op de beurs.

Rusland volgt het voorbeeld van Shanghai

De beurs van Moskou volgt het voorbeeld van de Shanghai Gold Exchange, waar een publieke notering van goud in de eigen valuta als aanvulling is gekomen op de over-the-counter handel. Met de nieuwe goudcontracten kunnen banken een groot scala aan instrumenten creëren om posities in goud af te dekken of om de liquiditeit van posities te vergroten. De Russische beurs zal ook een swap overeenkomst voor goud en zilver introduceren, een instrument dat niet bestond in de besloten over-the-counter markt.

Marcus Grubb van de World Gold Council (WGC) verklaarde tegenover Bloomberg dat het ongebruikelijk is om fysieke edelmetalen op te nemen in een beurs waar alleen aandelen en valuta verhandeld worden. Hij stelt dat de introductie van deze nieuwe contracten de goudmarkt positief kan beïnvloeden, omdat het handelsvolume in goud en zilver erdoor kan toenemen.

Fysieke uitlevering

De contracten voor goud en zilver op de Russische beurs kunnen ook fysiek uitgeleverd worden. Bloomberg schrijft dat banken met hun contracten fysieke goudbaren en zilverbaren kunnen opvragen en aanleveren. Daardoor worden de contracten niet alleen interessant voor speculanten, maar ook voor handelaren, producenten, juweliers en private beleggers.

“De transparante markt voor goud zal de beste plek worden om de werkelijke waarde van Russisch goud vast te kunnen stellen. We hopen dat deze nieuwe contracten voor goud en zilver verandering zullen brengen in de markt voor edelmetalen, die momenteel een vrij verticale structuur heeft”, zo verklaarde Shemetov. Vermogensbeheerder Femenko is ook positief gestemd: “De operationele kosten worden lager, waardoor er nieuwe spelers kunnen toetreden tot de Russische goudmarkt. Daardoor zal de goudmarkt efficienter worden”.

De handel in contracten voor goud en zilver aan de Russische beurs zal geopend zijn van 10:00 tot 23:50 (Moskou tijdzone). Futures op goud zullen een maximale looptijd kennen van zes maanden. De contracten worden een dag na afloop afgehandeld in cash settlement of fysieke uitlevering.

Maleisië

Ook in Maleisië kan men sinds kort handelen in soortgelijke goudcontracten. Deze contracten hebben betrekking op 100 gram goud, worden verhandeld in Maleisische ringgit en kennen alleen een ‘cash settlement’.

Rusland opent binnenkort handel in goudcontracten

Rusland opent binnenkort handel in goudcontracten, uitgedrukt in roebels (Bron: Reuters)