Rusland voegt 25 ton goud aan reserves toe

Deze bijdrage is afkomstig van Hollandgold

Rusland heeft in juni 25 ton goud aan haar reserves toegevoegd, zo blijkt uit de meest recente cijfers van de Bank of Russia. In totaal beschikt het land nu over een officiële goudvoorraad van 1.275 ton, goed voor een zesde plaats in de ranglijst van landen met de grootste voorraden. De afgelopen jaren heeft Rusland bijna onafgebroken edelmetaal aan haar reserves toegevoegd ter diversificatie van de reserves. In minder dan tien jaar tijd wist het land haar goudvoorraad uit te breiden van minder dan 300 naar 1.275 ton, ruim vier keer zo veel. Had het land in 2007 nog slechts 2% van haar totale reserves in de vorm van goud, nu is dat al meer dan 13%.

russian-president-vladimir-putin-holds-a-gold-bar-while-visiting-an-ex-teaserCentrale banken blijven goud kopen

Sinds 2006 voegt Rusland bijna maandelijkse goud aan haar reserves toe. Een aanzienlijk deel daarvan is afkomstig uit binnenlandse goudmijnen, die hun product via de Russische bankensector doorverkopen aan de centrale bank. In 2014 was Rusland met afstand de grootste koper van goud, zoals onderstaande grafiek van de World Gold Council laat zien.

Ook China heeft de afgelopen jaren goud aan haar reserves toegevoegd. Sinds 2009 heeft de centrale bank van China haar goudreserve met meer dan 600 ton uitgebreid naar in totaal 1.658 ton. Daarmee steeg het land naar de vijfde plaats op de ranglijst van landen met de grootste publieke voorraden goud. In totaal kochten centrale banken vorig jaar netto 477 ton goud bij, waarvan 173 ton voor rekening van Rusland kwam.

Het feit dat centrale banken zeven jaar na de crisis nog steeds massaal goud kopen is een zeer positief signaal voor de goudmarkt.

2014-significant_central_bank_gold_purchases

Rusland kocht in 2014 al veel goud en blijft dat ook in 2015 doen (Grafiek van de World Gold Council)