Russen kopen goud

Het Russische mijnbouwbedrijf Polymetal verkoopt meer dan de helft van haar productie in eigen land. Uit het jaarverslag van 2012 blijkt dat ongeveer 57% van het gedolven goud en zilver in Rusland blijft. Rusland koopt sinds 2005 weer goud bij en zal dat naar verwachting blijven doen.

Russische banken en het staatsbedrijf Gokhran zijn bekende afnemers van de Russische goudmijnen. Het laatstgenoemde bedrijf is onderdeel van het Russische minister van Financiën en bestaat al sinds 1920. Ze bezit een niet gepubliceerde hoeveelheid edelmetaal en diamanten en mag jaarlijks 7 tot 10 ton goud kopen. Soms verkoopt ze een deel van haar goudvoorraad aan de centrale bank van Rusland, zoals in 2009. In dat jaar kocht de centrale bank 30 ton goud voor ene bedrag van omgerekend $1 miljard.

Uit het jaarverslag van Polymetal over 2012 blijkt dat 57% van de totale productie van 589.000 troy ounce goud en 26,5 miljoen troy ounce zilver binnen de Russische landsgrenzen blijft. Ongeveer eenvijfde deel wordt verkocht aan Kazachstan, een land dat sinds kort ook goud koopt. Ook dit land kan door nieuwe wetgeving rechtstreeks goud afnemen bij Kazachse goudmijnen. Opvallend is dat het Russische Polymetal wel goud en zilver verkoopt aan China (10%) en Europa (12%), maar dat er niets gekocht wordt door de VS.

Polymetal verkoopt 57% van haar edelmetaal binnen Rusland (klik voor een grotere afbeelding)

Dat de belangstelling voor goud in de VS relatief klein is blijkt ook uit het jaarverslag van Newmont Mining. SRSRocco dook in de cijfers en kwam tot een opmerkelijke conclusie. Van de totale productie uit 2012 belandde bijna 77% in Europa. Na Europa waren Japan, Mexico en Korea de grootste afnemers van Newmont Mining met respectievelijk 7,7%, 3,6% en 3,35% van de totale verkoop. De Verenigde Staten, de thuishaven van deze goudmijn, wordt zelfs niet genoemd in het lijstje van grootste afnemers! En dat terwijl Newmont Mining eenderde van haar totale goudproductie uit Amerikaanse bodem haalt… De bezittingen van de goudmijn zijn overigens wel voor het grootste gedeelte in handen van Amerikanen (33,43% van het totaal, zie pagina 120 van het jaarverslag).

Uit het jaarverslag blijkt dat Europese banken als Scotiabank, Royal Bank of Scotland en Barclays belangrijke afnemers zijn van het goud dat Newmont Mining op de markt brengt.

De cijfers bevestigen een trend die al enige jaren gaande is. Opkomende economieen verzamelen zoveel mogelijk goud, terwijl de VS zoveel mogelijk gewin probeert te halen uit haar dollarprivilege.

  • Voor een grafiek van de Russische goudvoorraad sinds 1996 verwijzen we naar dit artikel

Bron: SRSRocco

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo