Shanghai Gold Exchange zet goudmarkt op de kop

De hoeveelheid goud die dagelijks verhandeld wordt in Hong Kong is nog steeds niet te vergelijken met het handelsvolume in New York en Londen. Toch speelt de Shanghai Gold Exchange (SGE) een steeds grotere rol in de goudmarkt, zoals onderstaande grafieken laten zien. The Real Asset Company levert daar met een aantal grafieken het bewijs van.

De goudprijs komt vandaag de dag tot stand op de Comex, een handelsplatform waar men voortdurend claims op goud uitwisselt. Het is de waarde van deze papieren claimbewijzen die bepaalt voor welk bedrag gouden munten en baren verhandeld worden. Op zich is dat niet zo vreemd, ware het niet dat hooguit een paar procent van al het aangeboden goud op de Comex daadwerkelijk uitgeleverd wordt. De rest van de aflopende contracten wordt doorgerold of in geld uitgekeerd (cash settlement). Dat komt omdat er ook aan de vraagzijde van de markt veel spelers actief zijn die leverage gebruiken of geen belangstelling hebben voor fysieke uitlevering van goud.

Shanghai Gold Exchange

De Chinezen doen dat heel anders, want op de Shanghai Gold Exchange is het wel gebruikelijk om fysiek goud op te vragen. Sinds 2009 wordt  minstens één op de vier contracten omgezet in fysieke uitlevering van goud. In bepaalde periodes was dat zelfs 40 tot 45 procent! Onderstaande grafieken laten zien dat zowel het percentage fysieke uitlevering als het totaalvolume van fysiek goud in een stijgende trend zit. De laatste twee grafieken tonen aan dat Chinezen vooral in 2013 heel veel goud kochten. Dat is in overeenstemming met onze eerdere berichtgeving op Marketupdate.

@KoosJansen

Onderstaande grafieken zijn afkomstig van The Real Asset Company, maar ook deze site heeft Koos Jansen geraadpleegd voor uitleg bij de cijfers. Dezelfde Koos Jansen stuurde ons in juni ook al een grafiek met data van de Shanghai Gold Exchange. Hij is ook actief op twitter.

Goudhandel aan de SGE is marginaal vergeleken met Londen en de Comex… (Bron: The Real Asset Co)

… maar er wordt naar verhouding veel meer fysiek goud uitgeleverd! (Bron: The Real Asset Co)

Wekelijkse handelsvolume op de SGE voor drie soorten goudcontracten (Bron: The Real Asset Co)

Wekelijks uitgeleverd gewicht aan goud in stijgende trend (Bron: The Real Asset Co)