Shortpositie zilver van vermogensbeheer op recordhoogte

Onderstaande grafieken van Gotgoldreport laten zien dat de shortpositie van de categorie 'Managed Money' (vermogensbeheerders) sinds maart behoorlijk is toegenomen. Was het aantal COMEX zilvercontracten in maart nog minder dan 3.000, inmiddels is dat opgelopen tot meer dan 17.500. De COT rapporten worden sinds 2006 vrijgegeven door de CFTC, maar niet eerder was de shortpositie van de vermogensbeheerders zo groot als nu. Blijkbaar verwachten deze partijen een verdere koersdaling van zilver, die ze met short contracten kunnen afdekken.

Recordaantal shortcontracten in het bezit van vermogensbeheerders (Bron: CFTC, Gotgoldreport)

Netto zijn vermogensbeheerders nog steeds long in 'papieren' zilver, al is de netto long positie geslonken tot 3.015 contracten. Dat is het laagste punt sinds eind 2008. Vergeleken met de afgelopen zes jaar zijn de vermogensbeheerders op dit moment dus vrij negatief over de vooruitzichten voor de zilverprijs. Of dat ook een voorspellende waarde heeft is moeilijk te zeggen, want als we naar de geschiedenis kijken zien we dat ze niet altijd gelijk hebben gehad. In 2008 verkleinden ze de netto long positie in zilvercontracten, tegelijk met een dalende koers. Nadat ze in 2010 hun netto long positie hadden verkleind zagen de vermogensbeheerders de zilverprijs juist verder stijgen tot een recordhoogte van $48 per troy ounce. Hier lieten vermogensbeheerders dus rendement liggen.

Mocht de zilverprijs de komende weken of maanden weer gaan stijgen, dan zal deze beweging versterkt worden door het zogeheten 'short coveren' van vermogensbeheerders. Het afbouwen van de shortpositie zal de prijs opdrijven, waar vervolgens ook particuliere beleggers op zullen reageren. Of dat gaat gebeuren kunnen we natuurlijk niet voorzien, maar uit deze COT-data blijkt opnieuw dat het sentiment in de zilvermarkt vrij zwak is.

Netto longpositie naar laagste punt sinds 2008 (Bron: CFTC, Gotgoldreport)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo