Silver Institute: Bezittingen zilver-ETF’s op recordhoogte

De totale voorraad van alle zilver-ETF's samen is inmiddels meer dan 608 miljoen troy ounce, wat omgerekend naar de huidige koers een waarde heeft van $20,5 miljard. Dat maakte het Silver Institute woensdag bekend. Alleen dit jaar is de zilverprijs in zowel euro's als dollars al met meer dan 23% gestegen, waarvan de grootste prijsstijging in de afgelopen vier á vijf weken werd gerealiseerd. Ten opzichte van begin 2009 is de prijs van zilver al met meer dan 211% gestegen, aldus het Silver Institute.

Factoren die de zilverprijs ondersteunen zijn volgens het instituut dat de zilvermarkt in de gaten houdt als volgt samen te vatten: ''de toenemende vraag van beleggers om hun portefeuille te diversificeren met meer tastbare bezittingen, de dalende waarde van verschillende valuta en de onzekerheid over de wereldwijde economie''.

Beleggers en analisten zijn positief over zilver omdat ze verwachten centrale banken meer maatregelen zullen nemen om de economie te ondersteunen. Dat betekent een soepel monetair beleid en verdere geldontwaarding, waardoor beleggers meer en meer aangetrokken worden  door edelmetaal. ''Zilver heeft al 4.000 jaar de rol van veilige haven en is een goed middel om vermogen in op te slaan'', aldus de directeur van het Silver Institute, Michael DiRienzo.

Analisten in de markt van edelmetalen zeggen dat de recente prijsstijging van zilver vooamelijk gedreven wordt door toenemende belangstelling van beleggers. Volgens onderzoek van het Silver Institute zal de prijs van het grijze edelmetaal in het laatste kwartaal van dit jaar nog verder toenemen.

Bron: Mineweb