Slecht banencijfer stuwt goudprijs omhoog‏

Vrijdag schoot de goudkoers in dollars omhoog. Dit is allemaal terug te herleiden tot het rente beleid van de Federal Reserve, zoals eerder geschreven. Doordat het banencijfer van vrijdag erg tegenviel, denkt de markt nu dat de kans kleiner is geworden dat er binnenkort een renteverhoging op de agenda van de Fed staat. Dit is blijkbaar positief voor de goud, want de prijs steeg met bijna 2,5% naar $1.240 per troy ounce.

Ik heb een aantal weken geleden gekeken naar de koersontwikkeling van goud net voor een renteverhoging én wat er met de koers gebeurt zodra de renteverhoging een feit is. Aardig was om te zien dat de goudprijs in de aanloop naar een renteverhoging wat zakte, maar dat de prijs op de feitelijke renteverhoging juist ging stijgen. Hieruit kunnen we concluderen dat een renteverhoging positief kan zijn voor goud, in tegenstelling tot wat beleggers vaak concluderen.

Wellicht dus een goede beslissing een eventuele aankoop van edelmetalen uit te stellen tot het moment dat een rente daadwerkelijk verhoogd is. Het lastige is wel dat het van te voren niet zeker is óf de rente ook daadwerkelijk zal gaan stijgen. De Amerikaanse centrale bank zegt al lange tijd dat ze dit gaat doen, het gebeurt tot op heden maar mondjesmaat. Dit zorgt voor steeds meer wantrouwen in het beleid van de centrale bank, terwijl de financiële markten juist steeds afhankelijker zijn van het monetaire beleid.


Verder leek het me interessant om te laten zien welke landen wereldwijd officieel nu het meeste goud bezitten. Centrale banken wereldwijd waren tot 2010 netto verkopers van goud, maar sindsdien zijn ze juist enorm aan het opkopen. Vooral China en Rusland kopen al jaren stelselmatig goud bij. Hieronder een overzicht.

10. India

De inwoners van India zelf zijn dol op goud aangezien de 1,25 miljard inwoners zelf zo ongeveer het meeste ervan kopen t.o.v. andere landen. Goud wordt gezien als een statussymbool. De Reserve Bank of India heeft 557,7 ton aan goud opgeslagen.

9. Nederland

Met 612,5 ton aan goud staat Nederland op de negende plek. Dat is zoveel dat men nu op zoek is naar nieuwe kluizen om alles veilig op te kunnen bergen. Mogelijk wil Nederland het goud dat in de Verenigde Staten is opgeslagen weer terug halen.

8. Japan

Japan is de op twee na grootste economie van de wereld en staat met zijn goudvoorraden op de achtste plek. Dat moet ook wel, omdat er tegenwicht moet worden geboden aan de enorme monetaire verruimingen van de afgelopen jaren. De BOJ bezit ruim 765,2 ton.

7. Zwitserland

Zwitserland staat bekend om zijn goede horloges en uiteraard het bankgeheim. Maar het heeft tevens de op zes na grootste goudvoorraad ter wereld, namelijk 1.040 ton. Dit heeft een historische achtergrond, aangezien het land vanwege haar neutraliteit tijdens de Tweede Wereldoorlog als centrum van de goudhandel fungeerde.

6. Rusland

Alleen al in 2015 voegde Rusland voor meer dan 206 ton aan goud toe in de kluis. Dit had onder andere te maken met de verslechterende verhoudingen met het Westen. Om de aankopen te bekostigen verkocht Rusland valutareserves zoals Amerikaans staatspapier. Momenteel bezit Rusland 1.460 ton aan goud.

5. China

Voor het eerst sinds 2009 publiceerde China vanaf 2015 maandelijks de fluctuaties in goudbezittingen. Omdat de lokale munteenheid Renminbi steeds belangrijker wordt binnen de financiële markten, bestaat er steeds meer noodzaak voor extra goudvoorraden. China is dus nog lang niet klaar met kopen.

4. Frankrijk

In tegenstelling tot veel andere landen heeft Frankrijk de laatste jaren niet veel goud verkocht. Marine Le Pen wil zelf al het goud dat Frankrijk elders heeft opgeslagen terug het land in laten invoeren. In Frankrijk ligt voor in totaal 2.435,7 aan goud opgeslagen.

3. Italië

Bij de goudvoorraad van Italië speelt ECB president Mario Draghi een belangrijke rol. In zijn woorden is de goudvoorraad van het land een vorm van veiligheid. Italië heeft bijna 2.500 ton in de kluizen opgeslagen.

2. Duitsland

Net als Nederland wil Duitsland buitenlands gestald goud repatriëren. Het land bezit 3.381 ton aan goud.

1. Verenigde Staten

De onbetwiste nummer één is de Verenigde Staten. Het land heeft meer goud in bezit dan de nummers twee, drie en vier tezamen: 8.133,5 ton. De goudvoorraad in Fort Knox is echter al tientallen jaren niet meer gecontroleerd door een onafhankelijke partij.

Goudstandaard gaat over naar ING

Volgende week zullen wij overstappen naar de ING als huisbank en hebben wij dus een nieuw rekeningnummer, let u hier s.v.p. op als u een overboeking naar ons doet.

Sander Noordhof

gs-logo-breed

Deze column van Sander Noordhof verscheen afgelopen vrijdag in de nieuwsbrief van GoudstandaardGoudstandaard is gespecialiseerd in de verkoop en opslag van fysiek edelmetaal.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo