Turkije moedigt bevolking aan om goud naar de bank te brengen

Wie zijn goud naar de bank brengt kan dat stallen op een nieuw soort goudrekening, waarover ook nog eens rente zal worden uitgekeerd aan de eigenaar van het goud. Door rente te bieden op goud dat naar een bank wordt gebracht denkt de Turkse regering meer mensen over de streep te trekken, want extra inkomsten uit goud zijn natuurlijk altijd mooi meegenomen. Feit blijft dat Turken die hun goud daadwerkelijk naar de bank brengen er niet meer direct over kunnen beschikken, wat lastig is als de banken in een crisissituatie hun deuren sluiten. Turken die een goudrekening openen en hun goud naar de bank brengen zouden wel in de gelegenheid worden gesteld op goud te 'pinnen' bij speciale goudautomaten. Deze automaten schrijven een bedrag af van een bankrekening en geven daar een klein goudbaartje voor terug, zodat het fysieke metaal nog steeds te krijgen is.

Rente op goud dat opgeslagen ligt bij een bank

Volgens economen die de Wall Street Joual heeft geraadpleegd moet de nieuwe beleid van de overheid, samen met de invoering van goudrekeningen met een rentevergoeding, de Turkse cultuur veranderen. Die cultuur is sterk gebaseerd op het bezitten van goud als manier om de koopkracht te beschermen tegen economische crises en inflatie. Dat goud wordt bij voorkeur nog thuis bewaard, omdat men in Turkije in de afgelopen decennia al verschillende slechte ervaringen heeft gehad met het bewaren van spaargeld op een bankrekening. Door het goud thuis te bewaren maken Turken zich minder afhankelijk van het bankwezen.

De Turkse overheid heeft een groot tekort op de lopende rekening, een tekort dat de laatste tijd alleen maar groter is geworden door toenemende consumentenbestedingen en stijgende olieprijzen. Volgens Murat Ucer, econoom bij het in Istanbul gevestigde onderzoekscentrum Global Source Partners, heeft Turkije historisch gezien veel last gehad van crises en inflatie, waardoor er een traditie is ontstaat van het bewaren van goud buiten het financiële systeem.

Thuis gespaard vermogen

Hoe groot de omvang is van het opgespaarde goud dat bij de inwoners van Turkije thuis opgeslagen ligt is moeilijk te zeggen. Hier is namelijk geen betrouwbare data van te vinden, wat ook wel weer logisch is gezien het private karakter van het kopen van goud. De Istanbul Gold Refinery kwam tot een schatting van 5.000 metrische ton goud, dat een waarde van $270 miljard zou vertegenwoordigen. De meest recente data laat zien dat veel Turken in de laatste maanden nog meer spaargeld thuis hebben opgeslagen.

Vorig jaar verloor de Turkse munt, de lira, bijna 20% van haar waarde tegenover de dollar. En we weten allemaal dat ook de dollar er niet zo best voor staat, waadoor het gedrag van de Turkse bevolking te begrijpen is. De vraag naar goudbaren en gouden muntstukken verdubbelde ook bijna (+99%) ten opzichte van een jaar eerder, zoals het World Gold Council onlangs liet zien in haar nieuwste rapport.

Ondanks de gestegen inkomens en de dalende werkloosheid halen Turken steeds meer geld uit het financiële systeem. Zo bericht de Wall Street Joual dat het gespaarde vermogen in het banksysteem de laatste jaren flink is teruggelopen. Van alle economieën met een omvang van meer dan €100 miljard BBP heeft Turkije een zeer laag spaarsaldo, dat alleen overtroffen wordt door een aantal zogeheten 'PIIGS-landen': Griekenland, Portugal en Ierland.

Zoethoudertje

Sommige economen twijfelen aan het nut van de nieuwe maatregelen en stellen dat een hervorming van het belastingsysteem effectiever is. Veel Turken zullen zich niet laten verleiden door eenvoudige zoetmakers van de overheid, omdat ze weten dat het goud pas echt veilig is als je het zelf in de hand kunt houden. 'In een noodgeval kun je het omruilen voor geld', aldus een 70-jarige Turkse vrouw die woonachtig is in Istanbul. 'Je hoeft niet te wachten tot de bank de middelen beschikbaar heeft gemaakt.'