Venezuela laat goudswap Deutsche Bank aflopen

De regering van Venezuela heeft deze maand de verpanding van goud aan Deutsche Bank beëindigd, zo meldt Reuters. In ruil voor $1,7 miljard aan goudbaren kreeg de centrale bank van het Zuid-Amerikaanse land voor $1,2 miljard aan harde valuta, waarmee ze goederen uit het buitenland kon importeren en schulden in vreemde valuta kon blijven financieren. Maar de geldproblemen van het land zijn zo groot dat ze besloten heeft de swap af te wikkelen, wat betekent dat Deutsche Bank het goud zal verkopen en de resterende $500 miljoen zal ontvangen.

Venezuela besloot vorig jaar een deel van haar goud te verpanden, omdat het land valutareserves nodig had om noodzakelijke goederen te kunnen importeren. Het land kwam in grote problemen door de daling van de olieprijs, omdat de economie zeer afhankelijk bleek te zijn van de opbrengsten uit olie. Toen de bodem van de schatkist in zicht raakte begon de centrale bank meer geld bij te drukken om de tekorten te financieren, met hyperinflatie tot gevolg. Om de meest essentiële goederen te kunnen importeren moest een deel van het goud geruild worden voor harde valuta.

Venezuela moet goud verkopen

Venezuela heeft in de tijd dat de olieprijs hoog was te weinig gedaan om haar economie te ontwikkelen en minder afhankelijk te worden van de inkomsten uit olie. Ook heeft de regering haar begroting niet op orde gebracht, met als gevolg dat de centrale bank geld moest bijdrukken om de tekorten te financieren. De situatie in Venezuela is nog steeds problematisch, gezien het feit dat nu ook de goudvoorraad in de verkoop gaat. Volgens econoom Angel Alvaredo werd de goudswap met Deutsche Bank beëindigd, omdat de overheid verwacht een betere deal te kunnen sluiten.

De centrale bank van Venezuela beschikte tot voor het uitbreken van de valutacrisis over ongeveer 360 ton aan goud, maar nu is daar nog maar 188 ton van over. Het contrast met 2011 kan bijna niet groter zijn, toen Venezuela onder leiding van de voormalig president Hugo Chavez nog met veel bombarie een deel van de goudvoorraad liet terughalen uit Londen. Nu is het aan Deutsche Bank om een koper te vinden voor de $1,7 miljard aan goudbaren.

Heeft dit effect op de goudprijs?

Volgens Jeffrey Christian van de CPM Group kan het vooruitzicht van nog meer goudverkopen door Venezuela een drukkend effect hebben op de goudprijs. Maar hoeveel goudswaps de centrale bank heeft lopen is niet duidelijk, omdat het edelmetaal tijdens een swap nog wel op de balans blijft staan.

“Op de korte termijn zal de prijs negatief beïnvloedt worden. Het effect zal gematigd zijn, maar het zal de goudprijs een paar dollar lager zetten dan waar deze anders op had gestaan. Het risico dat de Venezolaanse centrale bank de komende jaren nog tussen de 4,7 en 11,8 miljoen troy ounce goud op de markt kan brengen heeft een drukkend effect op de goudprijs. Maar het grootste risico komt van directe goudverkopen door de centrale bank, die onhandig en marktverstorend kunnen werken.”

Volgens Christian is het vandaag de dag niet meer zo gebruikelijk dat centrale banken hun goud uitlenen. Volgens schattingen van de CPM Group is het volume dat momenteel wordt uitgeleend of geruild nog maar een zesde deel van de recordvolumes in de jaren negentig. Veel centrale banken zijn gestopt met het uitlenen van edelmetaal en hebben deze taak overgelaten aan andere private entiteiten.

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

3 gedachten over “Venezuela laat goudswap Deutsche Bank aflopen

  • waterman10

    Met dat goud in Duitsland kan wel er een mooie Venezuelaanse olie contractje worden afgesloten. De motoren van de economie hebben immers dorst.
    Als de motoren niet draaien komt er geen voedsel in winkels dus bij gezinnen.
    Of we zetten gewoon de euro bankbiljetten pers wat harder aan en overspoelen Venezueala met euro’s in ruil voor olie.
    Natuurlijk kun je met een land zoals Venezueala ook in andere producten handelen.
    Zeevracht is ook goed voor de werkgelegenheid in beide landen.

    Beantwoorden
    • waterman10

      De Holborn rafinaderij in de haven van Hamburg
      “The Holborn plant is a medium conversion cat-cracking refinery with a processing capacity of around 105,000 barrels of crude per day, and an average annual throughput of up to five million tonnes,” elaborates Managing Director, Frank Heyder. “The refinery is well equipped with desulphurisation capacity to meet most stringent European fuels standards

      http://www.energy-oil-gas.com/2016/01/12/holborn-europa-raffinerie/

      Beantwoorden
      • Frank Knopers

        Venezuela kan inderdaad prima olie verkopen in euro’s. Maar dat zal het land niet gelijk uit de problemen helpen. Belangrijker is dat de overheid de begroting op orde krijgt. Dat wordt niet makkelijker met nieuwe Amerikaanse sancties tegen het land.

        Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo