Video: Joseph Salerno over de goudstandaard

Een goudstandaard komt in verschillende vormen, waarvan een 100% door goud gedekt geldsysteem volgens Joseph T. Salerno de beste is. In dit college van een uur probeert Salerno duidelijk te maken dat een geldsysteem op basis van goud het meest solide is. Hij verwijst in zijn college naar het verleden, waarin verschillende munten hun waarde nog ontleenden aan een gewicht in goud of zilver. Wisselkoersen tussen valuta waren er toen niet, omdat ieder land met hetzelfde goud en zilver betaalde. Het vertrouwen in de kwaliteit van het edelmetaal was onderliggend aan alle economische transacties.

De Oostenrijkse economische school pleit voor de terugkeer van een goudstandaard, omdat de geldcreatie dat gelimiteerd kan worden door de hoeveelheid goud. Tevens zou een koppeling van geld aan goud moeten voorkomen dat landen jaar in jaar uit tekorten hebben op hun handelsbalans, omdat ze vroeg of laat door hun goudreserve zullen raken.

Kritiek op goudstandaard

Critici wijzen erop dat elke vorm van een koppeling van goud aan geld vroeg of laat breekt, omdat de politiek de discipline van een dergelijk geldsysteem niet kan opbrengen. In het verleden werd de goudstandaard vaak verlaten omdat er grote investeringen nodig waren. Ofwel om de economie uit een depressie te trekken, ofwel omdat er een oorlogsindustrie gefinancierd moest worden.

Op de meest kritieke momenten heeft de goudstandaard keer op keer gefaald, omdat de mensheid de discipline niet op kan brengen om zich vast te snoeren aan een door goud gedekt geldsysteem. En waarom zou een samenleving zich laten beperken door de hoeveelheid goud in circulatie, als de werkelijke waarde zit in de goederen en diensten die de maatschappij als geheel produceert? Geld is niet langer een stuk metaal, maar een sociaal contract.