Vietnamese overheid intensiveert controle goudmarkt

In april schreven we al uitgebreid over de maatregelen van de Vietnamese overheid en de centrale bank om de handel in goud en het bezit van goud te reguleren. Deze maatregelen hebben nog niet het gewenste effect gehad, want sindsdien heeft de Vietnamese bevolking alleen maar meer goud gekocht. De reactie van de overheid is dus makkelijk te voorspellen: meer maatregelen om de handel in goud en de opslag ervan te ontmoedigen.

Lagere rente op goudopslag

Zo is er een nieuwe maatregel aangekondigd door de centrale bank van Vietnam, die per ingang van 25 november 2012 het uitlenen van goud door banken verbiedt. Tegelijkertijd zijn de rentevergoedingen verlaagd die banken geven op het goud dat particulieren in bewaring geven aan de bank. De Saigon Bank verlaagde de rente op haar goudopslag van 4,6% naar 2,2%, de Nam A Bank verlaagde de rente van 4% naar 1,8% en ook twee andere banken verlaagden de rente die ze geven op het goud dat particulieren naar de bank brengen. Het minder aantrekkelijk maken van goudopslag bij de bank moet het bezit van goud ontmoedigen, maar het is bekend dat de grootste private goudbezittingen nog altijd bij mensen thuis ligt.

Eerder dit jaar verhoogden Vietnamese banken nog de rentevergoeding op goudopslag, in een poging hun liquiditeitspositie te verbeteren. Met het goud als onderpand konden banken meer geld lenen op de interbancaire markt. Die liquiditeitsbehoefte zou nu minder groot zijn, met als gevolg dat banken het goud van particulieren minder hard nodig hebben.

Saigon Jewellery Company

De Vietnamese overheid probeert de productie van goudbaren te reguleren door middel van monitoring van de import en export en door quota in te stellen voor de productie. Eerder nam de Vietnamese regering al de grootste goudproducent van het land over, Saigon Jewellery Company (SJC). Dit bedrijf maakt naar eigen zeggen 90% van de goudbaren die in Vietnam verhandeld worden. Doordat dit bedrijf in handen van de overheid is gekomen kan de productie nauwlettend worden gestuurd en kan het bedrijf haar eigen prijsbeleid voeren.

De Vietnamese bevolking,die bekend is met het kopen en verhandelen van goud, maakt zich volgens Mineweb zorgen dat de goudbaren van SJC gecontroleerd zullen worden als zijnde een valuta. In de praktijk betekent het dat alleen de goudbaren van SJC worden erkend en dat ander goud alleen voor een lagere prijs gekocht zal worden door goudhandelaren. De centrale bank van Vietnam heeft eerder gezegd dat het alleen goudbaren van SJC wil zien in het handelsverkeer om de handel in goud te 'stroomlijnen'.

Beperkingen aan in- en uitvoer van goud

Afgelopen maand voerde Vietnam ook een nieuwe regel door die de invoer en uitvoer van goud aan de grenzen moet beperken. Reizigers die het land binnen komen of verlaten mogen sinds kort helemaal geen goud meer meenemen, met een vrijstelling voor maximaal 300 gram aan goud in de vorm van sieraden. Wie over deze limiet heen gaat zal geregistreerd worden en zal een extra belasting moeten betalen.

De populariteit van goud als spaarmiddel wordt verklaard door de zwakte van de lokale munt, de Vietnamese dong. Door de hoge prijsinflatie wil de bevolking de munt het liefst alleen gebruiken voor het betalingsverkeer. Besparingen worden vaak omgezet in Amerikaanse dollars en in fysiek goud, die hun waarde beter weten te behouden. De populariteit van goud in Vietnam blijkt uit de gewoonte om huizenprijzen zowel in dong als in goud uit te drukken.