Voorraad zilver in China neemt toe

De zilvervoorraden in China zijn dit jaar als gevolg van een relatief zwakke binnenlandse vraag sterk toegenomen, zo schrijft Bloomberg. Volgens de Shanghai Futures Exchange lag er op 9 april een voorraad van 341,5 metrische ton zilver, het hoogste niveau in een jaar tijd. In de laatste week van 2014 had de zilvervoorraad in China nog een omvang van slechts 122,8 ton. Ook op de Shanghai Gold Exchange stapelt het zilver zich de laatste maanden op. Op 3 april lag daar een voorraad van 263,97 ton opgeslagen, een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder.

De groei van de voorraad zilver heeft te maken met een relatief zwakke vraag vanuit de markt. De Chinese economie liet in het eerste kwartaal van dit jaar een relatief zwakke groei zien, wat suggereert dat er ook minder zilver gebruikt werd door de industrie. Het grijze edelmetaal wordt veel gebruikt in onder meer elektronica, batterijen en zonnepanelen, omdat het een zeer goede geleider is.

Niet alleen de industrie had minder zilver nodig, ook juweliers kochten minder van het edelmetaal in. “De vraag naar zilveren sieraden was de laatste maanden relatief zwak”, zo verklaarde edelmetaalanalist Jin Xiangyun van Beijing Antaike Information Development Co. “Producenten kopen normaal gesproken veel zilver in na het Chinese Nieuwjaar, maar dat gebeurde dit jaar niet”.

silver-bars

Voorraad zilver in China neemt toe door zwakke vraag