Waarom blijft Rusland zoveel goud kopen?

Geen enkele centrale bank heeft de afgelopen jaren zoveel goud gekocht als die van Rusland. De afgelopen twee jaar werd er in totaal meer dan 400 ton goud aan de reserves toegevoegd en de verwachting is dat die trend voorlopig zal aanhouden. Dat blijkt althans uit een onderzoek van Thomson Reuters GFMS onder verschillende Russische economen.

De afgelopen twee jaar kreeg Rusland te maken met verschillende economische tegenslagen, zoals een daling van de olieprijs en de roebel. Maar dat was voor de centrale bank geen reden om te stoppen met goud kopen. Begin maart had de centrale bank 1.654,7 ton goud op de balans staan, een hoeveelheid die goed is voor de zesde plaats in het rijtje van landen met de grootste goudvoorraden. Alleen de Verenigde Staten, Duitsland, Italië, Frankrijk en China hebben op papier meer edelmetaal in de kluis liggen.

Volgens econoom Valentin Katasonov van het Moskow State Institute for International Relations (MGIMO University) doet de centrale bank er verstandig aan goud te kopen. In een verklaring tegenover de digitale krant Svobodnaya zegt hij daarover het volgende.

Specialisten weten dat de goudprijs vandaag de dag ondergewaardeerd is, behoorlijk ondergewaardeerd zelfs. Daarom stappen beleggers met een lange termijn visie in goud. Natuurlijk, vanuit het perspectief van de korte termijn belegger betekent goud kopen een potentieel verlies. Maar de goudmarkt bevat een aantal zeer grote speculanten, die van tijd tot tijd de goudprijs kunstmatig onderdrukken. Daarmee geven zij geïnteresseerde beleggers de kans om tegen een gereduceerde prijs goud te kopen.

Goudmijnsector

Volgens Katasonov was het strategisch gezien een verstandige keuze om het goud uit eigen mijnen op te kopen. Het heeft Rusland in staat gesteld de binnenlandse goudmijnsector te ondersteunen, een sector die het eind jaren negentig en aan het begin van deze eeuw zeer moeilijk had. Het grootste deel van de binnenlandse productie van goud ging in die tijd ook nog eens voor de bodemprijs naar het buitenland. Nu blijft een groot deel van het goud binnen de landsgrenzen.

Goud is een strategische reserve. Feitelijk is het een soort nood-valuta, die gebruikt kan worden voor het geval een wereldmunt als de Amerikaanse dollar omvalt of het wereldwijde financiële systeem uiteenvalt in een reeks valutablokken. Met goud kun je dan handel drijven tussen valutablokken.

Goud als strategische reserve

Katasonov merkt op dat de wereld al eens het uiteenvallen van het financiële systeem heeft meegemaakt, namelijk in de jaren dertig van de vorige eeuw. Toen werd de wereld verdeeld in verschillende valutablokken en werd goud gezien als universeel betaalmiddel. Dat maakte goud toen al zeer gewild.

Ik denk dat goud – als strategische reserve – in handen moet zijn van de staat, daarmee bedoel ik bij het ministerie van Financiën. De Russische centrale bank is naar mijn mening niet de meest geschikte instelling. Het probleem is namelijk dat de centrale bank slechts beperkt verantwoording hoeft af te leggen aan de Russische regering en dat ze beslissingen kan nemen die tegen de belangen van de Russische Federatie in gaan, voor zover dat betrekking heeft op goud.

Nikita Maslennikov van het Russische Institute of Contemporary Development (INSOR) licht toe dat de centrale bank haar goudaankopen afstemt op de marktomstandigheden, zoals veranderingen in de goudprijs. Hij verklaarde tegenover Sputnik dat kredietbeoordelaars ook kijken naar de omvang van de goudreserves van een land. Een toenemend percentage goud in de reserves van een land wordt daarbij gezien als een indicator dat de economische autoriteiten van een land geloofwaardig zijn. Dit ondersteunt op zijn beurt de ontwikkeling van handelsrelaties.

russian-goldbars

Waarom blijft Rusland zoveel goud kopen?

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo