Waarom daalt de de goudprijs?

De sleutel tot het antwoord hierop ligt bij 2 begrippen: Inflatie-verwachting en inflatie-verandering. Met inflatie bedoelt men ontwaarding. Iedereen gaat er van uit dat er een continu inflatie is van om en nabij de 2%. Inflatie verwachting & verandering betekent dus meer of minder dan die 2%. Vermogensbeheerders zijn dus continu bezig met het herschikken van hun portfolio in functie van die verwachting & verandering. Ze willen continu de perfecte mix van inflatie compenserende activa in hun portfolio (aandelen, cash/valuta, grondstoffen, obligaties, TIPS, vastgoed en goud). Want iedere financiële activa reageert anders op de wisselende inflatie verwachting & verandering. Doel is om een zo hoog mogelijke bèta te halen. Een positieve correlatie van de activa met de inflatie.

Een bèta hoger dan één betekent niet alleen dat men zich verdedigt tegen inflatie maar er ook munt uit kan slaan. Alle vermogensbeheerders (duizenden biljoenen digits) zitten continu op dezelfde theoretische lijn. Daarom luisteren ze ook héél aandachtig naar alle centrale bank communicatie die wat te vertellen zou hebben over die inflatieverwachting & verandering. De diepe insiders hebben voorkennis van al die communicatie, waardoor hun posities ook gegarandeerd winstgevend zijn.

Inflatie verwachting

Maar we leven nu in een periode van oplopende financiële repressie (lees: lage reële rente). Dat betekent niks anders dan de manipulatieve vervalsing van al de inflatie verwachting/verandering indicatoren!!! Daar kan en wil niemand contrair tegenin gaan. Alle portfolio’s lopen in de mars met vervalste benchmarks. Alle portfolio’s moeten een positieve bèta kunnen voorleggen aan hun investeerders. Als goud in de portfolio niet meer presteert, vliegt het er ook massaal uit. De beheerders van de financiële repressie beslissen waar de asset allocaties naartoe moeten (aandelen!). Deze beweging ging in 2011 van start en is nog steeds gaande.

De inflatie verwachting & verandering worden kunstmatig onderdrukt! Het is een zichzelf voedende dynamiek die zonder enige twijfel uiteindelijk dramatisch zal aflopen. Zowel economisch, financieel als monetair en sociaal maatschappelijk (banen). Door de aanhoudende financiële repressie gaat men vele (alle) middelen (krediet & assets) totaal verkeerd toewijzen/aanwenden. Over al die mis-allocaties kan men nu een ganse bibliotheek volschrijven.

Goud uit de portefeuille

Het liquide goud (derivaten,futures, swaps en –ETF’s) in de grote portfolio’s heeft moeten plaats ruimen voor andere (betere) inflatie bèta positieve activa (aandelen/valuta). Zodra de verschillende centrale banken een andere inflatie verwachting/verandering laten horen, zal er weer een portfolio herschikking plaatsgrijpen. Het liquide goud krijgt met de regelmaat van een klok daar ook z’n (tijdelijke) plaats in. Nu dus eventjes niet.

Om af te ronden nog een snip uit The Telegraph:

“Fitch Ratings says the explosive growth of loans over the last five years in China is unprecedented in any major country in recorded history. Credit has risen from 125pc to 200pc of GDP, if all forms wealth products and offshore banking are included. The Chinese credit system has grown to $24 trillion from $9 trillion in late 2008, equivalent to adding the entire US commercial banking system.

The pace of credit growth over the five-year period exceeds the extremes seen before Japan’s Nikkei bubble burst in 1990, or before the onset of the US housing crash in 2007.”

Door: 24 karaat

Het liquide goud heeft moeten plaats maken voor andere activa

Het liquide goud heeft moeten plaats maken voor andere activa

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.