Wat betekent het einde van de zilver fixing?

Vorige week schreven we op Marketupdate al dat er een einde komt aan de fixing van de zilverprijs. Maar wat betekent dat precies voor de zilvermarkt? Volgens onze gastschrijver 24 karaat en Sander Boon moeten we niet teveel waarde toekennen aan deze ontwikkeling. Sander Boon stelt dat de fixing van zilver eigenlijk al overbodig is gemaakt, omdat er al een doorlopende zilverprijs is die ieder moment van de dag geraadpleegd kan worden. De markt kan ook zonder deze fixing functioneren, omdat marktpartijen ook de spotprijs van zilver kunnen hanteren.

Volgens 24 karaat is het schrappen van de zilver fixing een vrij onbelangrijke ontwikkeling in het grotere geheel. Hij zegt er het volgende over:

“ALLE fixings zijn een anachronisme (uit de goudstandaard periode) dat véél te lang is blijven doorlopen en daarom crescendo manipulatief misbruikt wordt. Benchmark vervalsing om het foute & falende systeem beheersbaar te houden (damage control). Ook de ETF industrie is daar onderdeel van (derivaten-mania).

Uit het recente verleden: Een olieprijs van $10 naar $145 en terug naar $30 met daarna $100. Dit illustreert de totaler macht van het moving kartel. Daar valt ook bitter weinig meer over te zeggen. We speculeren op de implosie van het systeem door eruit te stappen voor zover ieder dat dan kan (of al dan niet ook wenst).

De overgrote grote meerderheid blijft *meespelen*. Dus ook met al de zilver capriolen.”

En het vervolg:

Krijgen we nu Vrij-zilver !? Bijlange niet. Er is geen enkele grondstof die vrij-vlottend is !!! De ganse wereld draait nog steeds op de $-waarde standaard.
Alles blijft, hoe dan ook, GE_FIXED door de moneymasters/merchants of debt (not so invisible hand).

Alle onderzoekswerk over de evolutie van de edelmetalen staat nog steeds in de schaduw van het allesoverheersende manipulatieve $-standaard regime (regime-!).
Dus alle mogelijke antwoorden op je vragen blijven niet relevant totdat de uitdagers van het $-regime hun slag evolutief kunnen thuishalen. Maar de Westerse politici zijn ons opnieuw crescendo aan het belazeren…zonder de minste tegenstand van binnenuit !

De op handen zijnde de-dollarizatie zal nog een moeizaam proces zijn. Whatever the fixings. De goud(zilver)kever community blijft hunkeren naar houvast-feiten (events). Het verwerven van systeem-inzicht, en er konsekwent naar handelen, is een brug te ver. Slechts weinigen kunnen leven met de gedachte aan een fout & falend systeem (systeem-!) Men wil zelfs niet weten wat het dan al zou betekenen.

Systeem analyse is geen hapklare brok voor de schare goud(zilver)kevers. Ook niet voor grote en kleine geld-pools die naar rendement (winst) zoeken in de financiële industrie.
Men blijft zich wentelen (participeren) in de gigantisch grote leugen. De politieke media & akademici zitten mee in dit natuurlijk (menselijk) komplot. Dat is allemaal veel te hoogdravend voor de blogosfeer. Zelfs de kleinste en meest voor de hand liggende idiotieën kunnen niet ten goede veranderd worden.

Het systeem zal dus uit zichzelf moeten imploderen over de onbekende tijd. Ondertussen blijft iedereen zoveel als mogelijk -berekend- gokken in het systeem (making money). Héél vermoeiend.

Ik zou dus met m’n (fout & falend) systeem analyse steeds moeten juichen als het slecht/slechter gaat. Voor de omstaanders is zulks hoog irritant vanuit alle standpunten.
Goud = Doom standaard. Een associatie die de absolute meerderheid blijft aankleven. Die meerdeheid wil de massieve 24/7 manipulaties niet zien of ooit maar herkennen.
Omdat de beheerders een doorgedreven burger-infantilizatie bewerkstelligd hebben.

Enz…enz…

Ik word dus niet koud/warm van de eventuele fixing veranderingen. Voor mij weer een zoveelste non event waar zelfs niet berekenbaar op gegokt kan worden.

Amen

Het schrappen van de zilver fixing is op zichzelf geen gebeurtenis die veel impact zal hebben op de markt. De koersbeweging in zilver (of beter gezegd: het ontbreken van) weerspiegelt dat. Wel is het een ontwikkeling die past binnen een groter geheel. Een oud instrument om de zilverprijs vast te stellen is overbodig gemaakt, maar de zilvermarkt is er in essentie niet door veranderd.

De goudprijs en de zilverprijs worden immers nog steeds bepaald op een termijnmarkt waar contracten voor levering van edelmetaal (wat slechts marginaal gebeurt) de prijs bepalen. De prijs van fysiek goud en zilver dat je in je hand kunt houden is daar een afgeleide van, de omgekeerde wereld…

De zilver fixing houdt op te bestaan, maar de manipulatie gaat door

De zilver fixing houdt op te bestaan, maar de manipulatie gaat door