Wat is de toekomst van goud?

De hele wereld staat aan de vooravond van een catastrofaal systemisch schulden bankroet. Daarom is goud de voorbije 15 jaar opnieuw in beeld gekomen. Het internet staat steeds boller van analyses en observaties over het falende wereld economisch systeem en tegelijk publicaties over hoger oplopende goud turbulenties. Hoog tijd om een duidelijker beeld te krijgen van goud z’n mogelijke toekomst en waarom we dan fysiek goud in portefeuille zouden moeten hebben.

Met onze economische welvaart en het daaraan verbonden welzijn, gaat het mis. We leven nu in toenemende mate op het scherp van een mes omdat we nu tastbare reserve waarde opslag moeten missen. Die was er altijd nodig als buffer om de slechtere jaren te *overbruggen*. De escalerende systemische schuldencrisis heeft alle vermeende waarde opslag nu nog véél zwaarder gehypothekeerd dan voorheen. De productieve grote vermogens, die ook het meest te verliezen hebben, zien nu in dat de hypotheek op hun rijkdom-opslag versneld aan het toenemen is, omwille van de noodgedwongen astronomische schuld-opdrijving. Ook kleine spaarpotten hebben nu datzelfde versterkende buikgevoel. De behoudsgezinde beheerders van het fiat geld (centrale banken) kennen het probleem al van oudsher, maar zijn niet geplaatst om de handdoek in de ring te werpen. En toch wordt er een richting aangegeven…

Goudwaarde standaard

De goudwaarde standaard terug in het epicentrum van het systeem geplaatst krijgen is een fenomenale krachttoer. Omdat daarmee ook het bestaande economische, monetaire, financiële en politieke complex overhoop gegooid wordt. Ook de goud accumulerende Chinezen en de goudprijs vervalsers weten dat maar al te goed. Vraagt u zich eens af welke verstrekkende gevolgen een goudprijs explosie zou hebben. Kan dat überhaupt in een structuurloos vacuüm gebeuren (nieuwe monetaire orde)!? Blijft goud in de marge of schuift het naar het epicentrum? Kan goud zich loskoppelen van al z’n standaard bindingen…?

Het moet iedere observator nu toch al opgevallen zijn dat de strakke link tussen de dollar goudprijs en de dollar-index al meerdere decennia verbroken is! Duisenberg herhaalde, ter gelegenheid van de euro geboorte, hetzelfde wat Nixon in 1971 probeerde te zeggen: met de euro verbreken we (ook) alle binding van goud met valuta. Dat is hetgeen de Chinezen nu degelijk verstaan hebben en is ook de reden waarom ze goudmetaal crescendo blijven accumuleren.

China wil z’n yuan renminbi niet *backen* met de klassieke (verkeerde) goudreserve, zijnde monetair goud, want dan maken ze automatisch opnieuw een binding tussen goud en valuta (goud=geld). Daarom kan goud ook niet in een nieuwe SDR muntkorf. Het is dit loshaken van het goud=geld, dat de fysieke stroom van goud steeds sterker zal doen groeien tegenover de markten van goud contracten. Aan valuta gekoppeld goud is elektronisch goud (cryptocoin goud). Het digitale valutasysteem in een verzorgingsstaat is nog steeds een aanslag op uw rijkdom waardevastheid (store of wealth reserve). Waardeloze reserves kunnen geen bruggen leggen over steeds diepere deficit ravijnen, die systemisch blijven toenemen. Daarom schuift fysiek goud als rijkdom-reserve steeds meer vanuit de marge naar het midden, de marge waar het dollarsysteem goud steeds heeft proberen te duwen/dumpen.

Goudprijs versus dollarindex

Het is om die reden dat centrale banken ook hun goudreserve nooit van de hand hebben gedaan na Nixon 1971. En na de oprichting van de ECB zeker niet! De ECB plaatste goud op haar balans en Duitsland wil haar goudreserve terug naar huis halen. Als er geen goud reserve meer bij de Amerikaanse Treasury is, kan de Amerikaanse dollar ook niet meedoen met dit lopende nieuwe goudverhaal. Daarom moet het dollarsysteem ook krampachtig de dollar goudprijs elektronisch blijven koppelen aan de dollarindex, terwijl al de anderen hun goudmetaal juist ontkoppelen van hun valuta. Daarom zien we dollarindex en goudprijs in dollars ook meer frequent divergeren. Leg de dollarindex en dollar goudprijs grafieken (1998-2o14) over elkaar. Let op de twee verschillende periodes : 2002 tot 2008 ($250 naar $1.000 per troy ounce) en 2008 tot 2011 (van $1.000 naar $1.925 per troy ounce). Hieruit kan je ook de $800 tot $1.000 per troy ounce wens van Goldman Sachs distilleren. De dollarindex +/- 80 zou moeten overeenkomen met $1.000/$800 per troy ounce…

Goud versus dollarindex sinds 2002

Goud versus dollarindex sinds 2002 (klik hier voor een grafiek vanaf 1973)

Goudreserves

Alle goudmetaal accumulators willen met het opstapelen van goudreserves (naast dollarreserves) aantonen dat ze surplus generators zijn. Vroeger etaleerde men verdienstelijke rijkdom enkel door accumulatie van harde dollarreserves. Want daar kocht je dan ook alle noodzakelijke import mee (energie & grondstoffen). Daarmee stond de harde dollar dan ook al die tijd in het epicentrum! Een centrale bank die nu ook goud op z’n balans plaatst, bewijst dat ze een surplus economie met sterkere munt heeft. Vandaar de repatriatie van Duitse (en andere) goudreserves en het wachten op de aankondiging van de goudreserves van de People’s Bank of China. China en Rusland halen hun centrale bank goudreserve steeds meer uit eigen bodem, wegens de schaarste aan beschikbaar fysiek goud aan de actuele lage prijzen.

Fysiek goud in het epicentrum

De Singapore Bullion Market Association (SBMA) en de Shanghai Gold Exchange (SGE) willen de Angelsaksische monopolisering van de elektronische goudprijzing breken door de fysieke goudmarkt en dito prijsvorming te bevorderen. Daarom moet er zo veel als mogelijk fysiek goud uit het systeem van dollar monopolisering gehaald worden. Als de Aziatische fysieke goudmarkt daarin zou slagen, dan bestaat daarmee ook de kans dat de Angelsaksische financieel-monetaire monopolisering gebroken kan worden, doordat fysiek goud naar het epicentrum verschuift. De Westerse banken wagen het voorlopig nog niet zich te engageren met de SMBA en de SGE. De monopoliserende (HFT) financiële industrie is zeker geen eeuwig leven beschoren, omdat deze geen enkele waarde-opslag (store of wealth) meer betekent, wegens nu destructief doorwerkend voor deze (en waarschijnlijk nog volgende) decade.

Volgende 3 citaten zijn vandaag actueler dan ooit:

“In the absence of the gold standard, there is no way to protect savings from confiscation through inflation. There is no safe store of value. If there were, the government would have to make its holding illegal, as was done in the case of gold. . . . The financial policy of the welfare state requires that there be no way for the owners of wealth to protect themselves. This is the shabby secret of the welfare statists’ tirades against gold. Deficit spending is simply a scheme for the confiscation of wealth.” – Alan Greenspan, 1966

“Let me issue and control a nation’s money and I care not who writes the laws.” – Mayer Amschel Rothschild

“Whenever destroyers appear among men, they start by destroying money, for money is men’s protection and the base of moral existence. Destroyers seize gold and leave to its owners a counterfeit pile of paper. This kills all objective standards and delivers men into the arbitrary power of an arbitrary setter of values. Gold [is] an objective value, an equivalent of wealth produced. Paper is a mortgage on wealth that does not exist, backed by a gun aimed at those who are expected to produce it. Paper is a check drawn by legal looters upon an account which is not theirs; upon virtue of the victims. Watch for the day when it becomes marked; Account overdrawn.” – Rand, Atlas Shrugged ,1957

Ontkoppeling

Er is maar één manier om uit het infernale systeem te stappen en het tegelijkertijd te sanctioneren, disciplineren en responsabiliseren: Fysiek goud uit de destructieve monopolisering halen, zodat de waardering van fysiek goud geen enkele binding meer heeft met de producten van het complexe schuld gedreven systeem onder constant toenemende manipulatie en mismanagement.

De nu aangerichte schade zal nog lang doorwerken. Het huidig naadloos doorlopen is slechts voorlopige schone schijn. De goudmetaal flow-to-stock zal dan ook in toenemende mate schaarser worden, omdat de sterke goudmetaal handen met groeiend systeeminzicht, steeds sterker gaan anticiperen op de onvermijdelijke finale uitkomst. Het gestaag loskoppelen van de vrij vlottende goudmetaal-waarde van al z’n monopolie bindingen is een natuurlijk gezondmakingsproces in een steeds sterker ontaardende/ontwaardende omgeving.

Westerlingen zullen opnieuw moeten gaan leren leven met deze natuurlijke goud reflexs, die bij de Aziaten nog steeds onuitroeibaar ingebakken zit. De Chinezen stuwen hun Shanghai Composite niet naar ongekende hoogtes. Klaarblijkelijk geloven ze veel minder in de waardevastheid van de financiële industrie, als store of value, in vergelijking met het Westen. Vandaag trekken de dollar kapitaalstromen zich weer eens terug uit de opkomende markten. Opnieuw een goede reden om fysiek goud dan nog meer uit het systeem te halen en privaat te verzamelen, met als doel het correct te waarderen tegenover de gigantisch groeiende schuldblaas.

Papieren goudmarkt

Het is evenwel pas wanneer we de volumes op de goudcontract markten significant en aanhoudend zien dalen dat we mogen hopen op de overwinning van de fysieke goudmarkt en het machtsverlies van de manipulatieve elektronische goudprijzing! Door de lang aanhoudend groeiende geldblaas voelen bitter weinig vermogens ook maar enige drang om zich nu al te beschermen met fysiek goud. De hefboom promoters blijven regeren totdat de geldblaas ontploft. De aanhoudende economische stagnering is de naald die de inflaterende geldblaas zal doen ontploffen. Daar houden de stresstesten voor banken veel te weinig rekening mee. Binnen twee jaar hebben we daardoor een dramatisch vernietigende vertrouwensbreuk. Dan gaat de fysieke goudmarkt uit de startblokken.

The Financial Times has told investors that they should act like the German Bundesbank and “demand physical gold” and warned that gold price “manipulation” could end “catastrophically”.

BACKED BY GOLD :
Het is een totale misvatting om te denken dat er ooit nog een goudstandaard met koppeling aan valuta – onder welke vorm dan ook – kan of zal komen. Omdat koppeling steeds een binding betekent. Alle binding (backing) betekent een arbitraire afspraak die toch nooit gerespecteerd wordt en daarom waardeloos is. Alleen zonder enige binding (backing) kan fysiek goud (het metaal) evolueren naar een goudwaarde standaard! Het is een terugkeer naar de standaard van tastbare waarde wanneer elektronische, virtuele, pseudo-waardes in gebreke blijven.

Door: 24 karaat

Disclaimer: De artikelen van gastschrijver 24 karaat zijn op persoonlijke titel geschreven en hoeven daarom niet altijd de visie van Marketupdate te vertegenwoordigen. Marketupdate geeft geen beleggingsadvies en de artikelen van 24 karaat moeten ook niet als zodanig worden aangemerkt. Marketupdate heeft geen geld ontvangen of betaald voor de bijdragen van 24 karaat.