Wat doet u als de goudprijs nog 20% daalt?

Door de dalende goudprijs nemen wellicht de twijfels over goud toe. Dat zien we niet alleen aan de berichtgeving in de media, maar ook aan de afnemende populariteit van exchange traded funds (ETF‘s). Volgens cijfers van de World Gold Council hebben ETF’s in de eerste drie kwartalen van dit jaar gezamenlijk bijna 700 ton aan goud geliquideerd, omdat beleggers hun aandelen in goud niet meer willen hebben.

De goudprijs in dollars is dit jaar al met 25% gezakt en staat op het moment van schrijven ruim 35% onder het all-time high van 2011. Bereikte de prijs toen nog een record van $1.920 per troy ounce, nu wordt hetzelfde gewicht aan goud aangeboden voor een prijs van $1.244. In april lokte de prijsdaling van goud veel vraag naar fysiek goud uit, maar toen bleek dat de prijs langer op een laag niveau bleef werd het weer wat rustiger in de markt. Dat zagen we ook terug in de cijfers van de World Gold Council over het derde kwartaal. Er werd in die periode beduidend minder fysiek goud verhandeld dan in het tweede kwartaal van dit jaar.

Goudprijs zakt naar het laagste niveau sinds augustus 2010

Goudprijs zakt naar het laagste niveau sinds augustus 2010

Wat als de goudprijs nog verder daalt?

Koopjesjagers hebben hun slag al geslagen, maar zien dat de goudprijs nog verder wegzakt. Gisteren zakte de goudprijs naar het laagste niveau in vijf maanden tijd en bij een verdere prijsdaling zijn we terug op het niveau van augustus 2010! Kennelijk is de bodem nog niet bereikt…

Wat doet u als de goudprijs nog 20% onderuit gaat? Blijft u net als de Chinezen, Russen en Indiërs kopen of maakt u een pas op de plaats? Of overweegt u misschien om goud te verkopen, zodra de prijs weer onder de $1.000 per troy ounce staat? Het kan ook zomaar zijn dat u het advies van Goldman Sachs volgt en al lang short bent op het gele metaal. Dan heeft u al een mooi rendement op uw positie!