WGC: Indiase banken moeten goud als reserve kunnen waarderen

India moet banken toestemming geven goud te gebruiken als een vorm van reserve op hun balans, zo schrijft de World Gold Council (WGC) in een nieuw rapport over de Indiase goudmarkt. Deze maatregel vermindert de noodzaak goud te importeren en verlicht daarmee de druk op de Indiase handelsbalans. Door de omvangrijke import van goud is er een structureel tekort ontstaan dat de waarde van de roepie onder druk zet.

In het verleden hebben Indiase banken vaker geprobeerd spaarprogramma’s voor goud te lanceren, waarbij klanten hun goud in bewaring achterlaten in ruil voor een kleine vergoeding in roepies. Door goud te waarderen als volwaardige reserve op de balans van commerciële banken wordt het voor hen aantrekkelijker dit soort spaarproducten op basis van goud aan te bieden aan klanten. Eerdere pogingen van de overheid om goud los te krijgen uit de handen van de bevolking waren niet bepaald succesvol.

Als particulieren in India meer goud stallen bij commerciële banken kan dat de vraag naar goud, en daarmee de noodzaak het metaal te importeren, volgens de WGC afremmen. Het goud wordt immers gesmolten en opnieuw doorverkocht. Aan het einde van de looptijd van de goudlening wordt het gewicht aan goud weer uitgekeerd aan de spaarders, die gedurende de looptijd een rente in roepies hebben ontvangen.

goldbars-india

Indiase banken moeten goud gebruiken als onderdeel van reserves (Afbeelding van Reuters)