World Gold Council: Eerste helft 2014 goed voor goud

De World Gold Council (WGC) blikt in een kort rapport terug op de eerste helft van dit jaar. De organisatie schrijft dat goed het relatief goed heeft gedaan met een koerswinst van 9,2% in de eerste zes maanden van dit jaar, beter dan veel aandelenindices, grondstofbeleggingen en obligaties.

Volgens de WGC is goud nog steeds een aantrekkelijk instrument om het risico van een beleggingsportefeuille te verlagen. In de meeste beurscrashes deed goud het relatief goed, waarmee het edelmetaal een goede hedge kan zijn in een gespreide portefeuille met aandelen en obligaties. Juist nu de rente laag staat en de volatiliteit naar een dieptepunt zakt is het een goed moment om goud te kopen, aldus de World Gold Council.

Het is geen verrassing dat de WGC positief is over goud, aangezien ze de belangen van de goudmarkt behartigt. Toch spreken de cijfers voor zich, zoals de volgende grafiek laat zien. Een portefeuille met voornamelijk aandelen (55%), obligaties (25%) en een kleinere weging in grondstoffen en vastgoed blijkt het tijdens de meeste crises sinds 1987 beter te doen als er 5% goud aan de portefeuille wordt toegevoegd.

Goud verhoogt rendement beleggingsportefeuille in crisistijd

Goud verhoogt rendement beleggingsportefeuille in crisistijd

Aandelen en goud bewegen tijdens crises vaak in tegengestelde richting

Aandelen en goud bewegen tijdens crises vaak in tegengestelde richting

Goud als hedge

Het is de negatieve correlatie met aandelen die goud interessant maakt voor beleggers, zo meent de WGC. Wat ons betreft is goud in eerste plaats een hedge tegen het waardeverlies van valuta. Vooral op het breekpunt, wanneer een munt gedevalueerd wordt of in hyperinflatie terecht komt biedt fysiek goud een echte hedge, omdat alle andere papieren bezittingen in valuta worden uitgedrukt en verhandeld. Faalt de valuta, dan falen ook de papieren derivaten die gebaseerd zijn op een onderliggende waarde. Alleen tastbare bezittingen zullen een valutacrisis doorstaan, waarbij goud als voordeel heeft dat ze universeel en makkelijk te verhandelen is.