Zuid-Korea breidt goudreserve uit naar 70,4 ton

Met een totale goudvoorraad van 70,4 ton staat de vierde grootste economie van Azië op de 40e plek van landen met de grootste goudreserve. Volgens de World Gold Council (WGC) was de goudreserve van Zuid-Korea in juni 54,4 ton groot, destijds goed voor de 43e plek. Ten opzichte van de totale reserves van $316,88 miljard maakt de goudvoorraad in juni slechts 0,9% uit. Als de totale reserve gelijk is gebleven ten opzichte van juni zou de aankoop van 16 ton de goudreserve naar 1,16% van de totale reserves hebben gebracht.

De centrale bank van Zuid-Korea breidt de goudreserve waarschijnlijk uit om zich in te dekken tegen oplopende inflatie en een periode van zwakke economische groei. Noemenswaardig is het gegeven dat de Zuid-Koreaanse centrale bank uitsluitend bezittingen uitgedrukt in Amerikaanse dollars van de hand heeft gedaan om het goud te kunnen kopen. Daarmee dekt ze zich meer in tegen een waardedaling van deze valuta. De centrale bank van Zuid-Korea wilde geen commentaar geven over mogelijke goudaankopen in de toekomst, om de voor de hand liggende reden dat markten daarop kunnen anticiperen en daarmee de goudprijs verder opdrijven.

De goudprijs staat op het moment van schrijven op bijna $1.770 per troy ounce, een niveau dat we sinds februari van dit jaar niet meer hebben gezien. Door het verzwakken van de euro ten opzichte van de dollar kost het edelmetaal in onze valuta meer dan ooit tevoren. De spotprijs stond woensdag intraday op een recordhoogte van bijna €1.365, een paar euro hoger dan de piek van september vorig jaar. Toen werd in dollars een recordprijs geregistreerd van $1.920 per troy ounce. Dat centrale banken tegen deze prijzen nog massaal goud accumuleren geeft aan dat het edelmetaal nog steeds koopwaardig is. De trend van centrale banken die netto goud kopen werd in 2009 ingezet en is sindsdien alleen maar sterker geworden.

Centrale banken kopen steeds meer goud (Grafiek via Goldmadesimplenews.com)