Explosie bij oliepijpleiding in Saoedi-Arabië stuwt olieprijzen verder op?

Het nieuws komt van een Iraanse website, waardoor enige voorzichtigheid geboden is het met trekken van conclusies. Iran heeft er natuurlijk belang bij om de oliemarkt een beetje op te hitsen, in de hoop dat de Europeanen met hun olie-embargo tegen Iran toch een beetje spijt krijgen van hun actie. Door het embargo kunnen Europese landen voorlopig geen olie meer afnemen uit Iran, waardoor ze op zoek moesten naar andere leveranciers. De eerste die daarvoor in aanmerking komt is Saoedi-Arabië, een land dat veel olie produceert en naar eigen zeggen over voldoende reservecapaciteit beschikt om de extra vraag uit Europa op te vangen.

Het bericht van de Iraanse website is uitermate summier en niet voorzien van beeldmateriaal over getuigenverklaringen die de berichtgeving kunnen onderbouwen. De explosie zou zich hebben voorgedaan nabij de stad Al-Awamiyah, gelegen in het olierijke oosten van Saoedi-Arabië. Op de website van The Arab Digest lezen we een veel uitgebreider verhaal over deze vermeende explosie bij een belangrijke oliepijpleiding. Ook heeft de site beeldmateriaal van het 'plaats delict' vrijgegeven. Het zou gaan om de pijleiding tussen Al-Awamiya en Safwa, die door niet nader gespecificeerde 'activisten' zou zijn aangevallen. Het gaat om agrarisch gebied, waarvan vele hectares door de koninklijke familie van Saoedi-Arabië gestolen zouden zijn.

Volgens de correspondent van The Arab Diges, die snel ter plaatse was om verslag te doen, is deze aanslag “een boodschap aan de Amerikaanse regering om de regering van Saoedi-Arabië ervan te overtuigen serieus te hervormen.” De schermutselingen hebben als doel aandacht te trekken van Amerika, het land waarmee Saoedi-Arabië een bondgenootschap heeft.

In de stad Awamiya, gelegen in het oosten van het land, hebben veiligheidstroepen twee demonstranten gedood. Daaaast zijn ze begonnen met een reeks aan huiszoekingen en invallen, waarbij mogelijk ook arrestaties worden verricht. Een columnist van een staatskrant bedreigde de demonstranten met 'etnische zuivering'. De rest van het verhaal leest u op The Arab Digest.

Saoedi-Arabië ontkent aanslag op de pijleiding

Bij Zero Hedge zitten ze er ook bovenop, want via het perscentrum van Dow Jones kwam het bericht binnen dat de berichtgeving over de aanslag op de pijleiding onjuist is. Er is dus iemand aan het liegen in deze kwestie. Op het moment van schrijven reageren de markten door de olieprijs voor een vat Brent olie op te stuwen tot $126. De WTI olie reageert minder sterk, maar staat ook alweer bijna op $109.

Foto's van de brand na de explosie bij de pijpleiding

Demonstraties in Safwa van gisteravond

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo