“Graanoogst wordt steeds groter, prijzen kunnen alleen maar omlaag”

Al vanaf het late voorjaar van 2014 kwamen de eerste berichten naar buiten over de grote graanoogst, die in de VS en in grote delen van de rest van de wereld op het veld staat. Vooral de oogst van sojabonen en maïs zou een recordomvang bereiken. Het was daarmee duidelijk dat de prijzen voor beide graansoorten steeds verder onder druk zouden komen.

Van uitermate groot belang voor de internationaal prijsvorming van landbouwgrondstoffen is het Wasde rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA). In dit rapport spreekt het Amerikaanse ministerie zijn verwachtingen uit over de kwaliteit en de omvang van de oogst die op het veld staat. Wasde is een afkorting voor World Agriculture Supply and Demand Estimates. Het spreekt voor zich, dat iedereen, die geïnteresseerd is in agriculture, elke maand weer met de nodige spanning naar dit rapport uitkijkt. Dat was op 11 september niet anders. De hamvraag was of het ministerie opnieuw de oogstverwachtingen opwaarts zou gaan bijstellen.

graan-corwijtvlietHoewel de meeste ingewijden ervan uitgingen dat de verwachtingen opwaarts bijgesteld zou worden, bleek die bijstelling toch nog aanzienlijk groter dan verwacht. Zo zal de maisoogst waarschijnlijk op 171,7 bushel per acre uitkomen. Dat zijn er 4,3 per acre meer dan een maand geleden. Alleen al in de VS zullen de voorraden oplopen tot boven 2 miljard bushel en dat is niet meer gebeurd sinds 2002. Het slechte nieuws daarbij is wel, dat toen prijzen daalden in de richting van $ 2 per bushel. Dat is nu minder waarschijnlijk, omdat er een grote vraag naar mais uit de hoek van de ethanolindustrie is bijgekomen. Een daling tot onder $ 3 per bushel lijkt niet meer te vermijden.

Het verhaal over soja verschilt niet zoveel van dat van maïs. Ook hier valt de oogst met 46,6 bushel per acre weer hoger uit. Ook hier nemen voorraden met 475 miljoen bushel een omvang aan die in meer dan 20 jaar niet meer is gezien. Evenals bij mais lijkt het ook bij sojabonen zoeken naar een basis voor de prijs. Voor de komende maanden zou $ 9 per bushel een stevige barrière te vormen. Het zou echter niet uit te sluiten zijn, dat in de loop van 2015 de grens van $ 8 per bushel in zicht komt. Dat zal het geval kunnen zijn, als exporten gaan tegenvallen door bijvoorbeeld mooie oogsten in Zuid Amerika en bijvoorbeeld China. Dat was de trend in de commentaren vlak na het verschijnen van het Wasde rapport.

graanprijs-corwijtvliet

Prijs van mais daalt weer 

graanprijs-corwijtvliet2

Prijsontwikkeling soja

Zoals bovenstaande tabel laat zien reageerde de markt in eerste instantie furieus op het sojaverhaal van de USDA. In tweede instantie trad er echter snel herstel op in de prijs. Dat was toe te schrijven aan geruchten als zouden de noordelijke en westelijke staten aan de vooravond van een vorstperiode staan. Bovendien kroop het gerucht de markt in als zou de USDA al dan niet met opzet het aantal acres met sojabonen stelselmatig hebben overdreven, evenals het aantal bushels per acre! Dergelijke geruchten maken het moeilijk op de korte termijn iets met zekerheid over de trend in de markt te beweren. Het is misschien voor het ogenblik beter om afstand te nemen van de markt voor sojabonen.

Als het om prijsvorming gaat, was tarwe tot nu toe de gunstige uitzondering. De omvang van de oogst mocht dan wel groot zijn, maar de kwaliteit ervan zou bijvoorbeeld in Europa echter te wensen overlaten. Daardoor zou veel tarwe tot veevoer verwerkt. Tarwe geschikt voor menselijke consumptie zou daarom zijn waarde houden. Het laatste Wasde rapport heeft aan die illusie een einde gemaakt. Er komt een tsunami aan tarwe aan en de concurrentie op de internationale exportmarkten zal heftig zijn. Insiders houden er rekening mee, dat de prijs voor tarwe wel eens voor langere tijd door de grens van $ 5.00 gaat zakken. Dat is in jaren niet gebeurd.

graanprijs-corwijtvliet3

De tarweprijs daalt ook weer

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo