Grafiek: Grondstoffen extreem ondergewaardeerd

Grondstoffen zijn sinds het begin van de jaren zeventig niet meer zo goedkoop geweest ten opzichte van de Dow Jones aandelenindex. De volgende grafiek laat de verhouding zien tussen de Goldman Sachs Commodity Index (GSCI) en de aandelenindex van dertig grote Amerikaanse bedrijven.

De laatste keren dat grondstoffen in verhouding zo goedkoop waren was aan het begin van de jaren dertig, het begin van de jaren zeventig en rond het millennium. Dat waren toevallig ook de momenten waarop de dollar veel koopkracht verloor ten opzichte van goud.

In 1934 werd de dollar gedevalueerd van $20,67 naar $35 per troy ounce, terwijl de goudprijs in 1971 een grote inhaalslag maakte toen Nixon de belofte verbrak om dollars tegen een vaste prijs in te wisselen voor goud.

Grondstoffen relatief goedkoop ten opzichte van Dow Jones index (Via twitter)

Frank Knopers

Frank Knopers studeerde bedrijfswetenschappen aan de Universiteit Twente in Enschede en behaalde een Master in Financial Management met een onderzoek naar de effectiviteit van waardebeleggen (value investing) in Nederland. Sinds het uitbreken van de financiële crisis is Frank zich gaan verdiepen in de werking van het geldsysteem.