India hervat betalingen aan Iran in euro’s

Nu de sancties tegen Iran versoepeld zijn wordt het voor India ook weer makkelijker om olie te importeren uit Iran. De handelspartners van Iran kunnen dus weer rechtstreekse betalingen verrichten en verzekeraars mogen schepen met Iraanse olie weer verzekeren. Sinds 2011 betaalt India via een omweg voor de Iraanse olie, door 55% in euro’s af te rekenen via de Turkse Halkbank en door 45% in roepies te parkeren op een Iraanse bankrekening bij een Indiase bank. Begin dit jaar werd het voor India nog moeilijker om Iran te betalen, want op 6 februari werd ook de indirecte betaalmethode via Turkije geblokkeerd. Sindsdien stapelden de tegoeden in euro’s zich op in India, wachtend op het moment om weer overgemaakt te worden naar Iran.

Iran wordt betaald in euro’s

Dat moment is nu bereikt, want door de verlichting van de sancties kan India weer olie afrekenen met euro’s. Een woordvoerder van de Indiase regering liet weten dat India en Iran al om de tafel zitten om vast te stellen via welke banken het betalingsverkeer zal verlopen. Het zal de Verenigde Staten niet zinnen dat India de olie afrekent in een andere valuta dan dollars, maar daar staat tegenover dat India beloofd heeft steeds minder olie af te nemen van het Perzische land. Importeerde India in het fiscale jaar 2012-2013 nog 13,1 miljoen ton ruwe olie uit Iran, dit jaar zal het totaal niet hoger uitvallen dan 11 miljoen ton. De sancties verbieden de handelspartners van Iran om meer olie af te nemen.

Als gevolg van de sancties heeft Iran veel economische schade geleden. Omdat de export van olie bemoeilijkt werd moest het land interen op haar buitenlandse valutareserves. Dat heeft de waarde van de Iraanse rial ernstig onder druk gezet. Het ‘succes’ van de sancties heeft ook een keerzijde gehad, want in de zoektocht naar alternatieve betalingsmogelijkheden heeft Iran ook olie verkocht voor euro’s en voor fysiek goud. India rekent al een deel van haar geïmporteerde olie af in euro’s. Het is de vraag of meer landen daarin zullen volgen. Saddam Hussein wilde ook olie afrekenen in euro’s, maar daar staken de Amerikanen in 2004 een stokje voor door het land binnen te vallen.

India hervat betalingen voor Iraanse olie in euro's

India hervat betalingen voor Iraanse olie in euro’s