Maïsoogst overtreft wereldwijd elke verwachting

In de maanden mei/ juni van dit jaar begon het te dagen, dat er in de VS en daarbuiten een fantastische graanoogst op het veld stond. Sinds die tijd heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) de oogstverwachting keer op keer bijgesteld. De laatste keer gebeurde dat op 12 augustus jl. In dit rapport staat onder meer te lezen, dat er waarschijnlijk 167,4 bushels maïs per acre van het veld gaan komen. Dat is een absoluut record. Een bushel weegt 25,4 kilogram. In de VS zijn er in 2014 91,6 miljoen acres ingezaaid. Onder druk van de ene na de andere opwaartse bijstelling is de prijs van mais de afgelopen maanden steeds verder onder druk gekomen.

mais

Het ziet er echter niet naar uit, dat er spoedig een einde gaat komen aan de prijsval. Het blijft immers positieve bijstellingen regenen. Volgens de bank Morgan Stanley kunnen er in de VS wel 174,5 bushel per acre van het veld komen.

corn-price

Aan prijsdaling is nog geen einde gekomen

Maar ook buiten de VS zwelt het optimisme over de maïsoogst van dit jaar steeds verder aan. Zo gaan de Russen ervan uit, dat er dit jaar minimaal 12 miljoen ton graan binnen gehaald wordt. Dat zou de grootste oogst zijn sinds 2008. Van die 12 miljoen ton is zeker 4 miljoen bestemd voor de internationale exportmarkten.

Volgens de International Grains Council staan er niet alleen in de VS en in Rusland recordoogsten maïs op het veld. Datzelfde is het geval in landen en regio’s als Europa, Brazilië en Oekraïne. In haar voorspelling gaat the Council zelfs verder dan de USDA. Ze schat dat er dit jaar 9763 miljoen ton geoogst gaat worden. Dat zou daarmee de beste oogst in 15 jaar worden. De overvloedige oogsten betekenen eveneens, dat wereldwijde voorraden naar recordhoogte stijgen en uitkomen op 190 miljoen ton. Dat niveau is sinds 1988 niet meer gezien.

crop-yields

Op basis van al deze duizelingwekkende getallen zou het vreemd zijn, als de prijs zich zou gaan herstellen. Sommige marktpartijen geloven zelfs, dat prijs per bushel kan gaan dalen naar $ 3,30 per bushel. Dat heeft niet alleen te maken met de oogst van dit jaar, maar ook met die van komend jaar, 2015. Volgens CF Industries, een producent van kunstmest, zullen Amerikaanse boeren dit najaar zeker 90 miljoen acres inzaaien met maïs. Dat is ver boven het tienjarig gemiddelde van 82,8 miljoen acres. Het bedrijf voorziet een daling van de prijs naar $ 3,30 per bushel. Echter, dankzij de sterk gedaalde prijzen voor kunstmest is deze prijs nog steeds aantrekkelijk voor de Amerikaanse boer!

Cor Wijtvliet

BELANGRIJK:
– Opmerkingen en vragen kunt u richten aan: info@corwijtvliet.nl
– Bezoek ook de website van Cor Wijtvliet en lees meer door hem geschreven artikelen
– U kunt Cor Wijtvliet boeken voor een inspirerende spreekbeurt. Laat u verrassen!
– U kunt zich hier abonneren voor het wekelijks Cor Wijtvliet Journaal, voor het geval u deze
nog niet automatisch ontvangt.
– Klik HIER (u downloadt een pdf) en maak kennis met de Crash Investor, een waardevolle bijdrage voor de actieve belegger!

Cor Wijtvliet

Cor Wijtvliet is onafhankelijk adviseur en expert voor Crash-Investor en auteur van Wijtvliets Investment Insider. Dr. Cor Wijtvliet is een zeer gerespecteerd, onafhankelijk analist die al 30 jaar succesvol actief is als analist, onderzoeker en adviseur.