Rusland en Zuid-Afrika gaan samenwerken op platinamarkt

Rusland en Zuid-Afrika voeren volgende maand gesprekken over het ondersteunen van de prijzen voor platina en palladium, zo bericht Mineweb. Vorig jaar maart wisselden de twee landen ook al gedachtes uit over een mogelijk samenwerkingsverband, met als doel het aanbod van platina en palladium op de wereldwijde markt te reguleren en de prijs te ondersteunen.

Zuid-Afrika is verantwoordelijk voor 70% van de wereldwijde productie van platina, terwijl Rusland 40% van het wereldwijde aanbod van palladium voor haar rekening neemt. Samen met landen als de VS, Canada en Zimbabwe controleren deze landen het grootste deel van de jaarlijkse productie. Door intensiever samen te werken kunnen de landen die deze edelmetalen produceren meer controle uitoefenen op de prijs.

De prijs van platina is sinds de zomer sterk gedaald, vooral in dollars. De palladiumprijs, die in de zomer nog 20% hoger stond dan begin dit jaar, heeft ook een forse correctie achter de rug gehad. In de eerste helft van dit jaar stegen de prijzen van beide edelmetalen nog, eerst door stakingen in Zuid-Afrikaanse mijnen en later door angst over mogelijke handelssancties van Rusland. Aan de stakingen kwam echter een einde en de situatie in Rusland is tot op heden niet verder geëscaleerd, met als gevolg dat de prijzen van platina weer wat zijn weggezakt.

platinum-bar