Tekorten platina houden voorlopig aan

De platinamarkt kende dit jaar een tekort van 885.000 troy ounce en zal ook de komende twee jaar te maken hebben met een onbalans tussen vraag en aanbod. Dat schrijven marktanalisten in een rapport van het nieuwe World Platinum Investment Council (WPIC). Deze belangengroep voor de platina-industrie werd onlangs door zes verschillende platinamijnen opgericht met als doel (institutionele) beleggers te informeren over de laatste ontwikkelingen op de platinamarkt.

Het tekort van 885.000 troy ounce aan platina heeft slechts een beperkte impuls gegeven aan de platinaprijs, wat volgens onderzoekers te maken heeft met de afbouw van bovengrondse voorraden. Volgens marktanalisten is de bovengrondse voorraad platina door de onbalans tussen vraag en aanbod gedaald van 4,14 miljoen troy ounce in 2012 naar 2,56 miljoen troy ounce nu.

De problemen zitten vooral aan de aanbodzijde van de markt, want als gevolg van stakingen in de platinamijnen van Zuid-Afrika lag een groot deel van de wereldwijde productie enige maanden stil.

tekort-platina-verwacht

Tekort aan platina houdt aan door maandenlange stakingen in Zuid-Afrika