What really triggered oil’s greatest rout

Vorige week daalde niet alleen de zilverprijs, ook de olieprijs daalde hard. De olieprijs daalde in één dag met meer dan $10; iets dat erg uitzonderlijk is. Alleen dramatische gebeurtenissen zoals het uitbreken van de golfoorlog of de val van Lehman Brothers hebben een correctie zoals die van vorige week veroorzaakt.

Er was weliswaar veel nieuws waaruit een daling verwacht mocht worden, maar wat echt opviel was de manier waarop de handel in oliefutures verliep. Door zogenaamde high frequency trading en automatische stop-loss orders werd de olieprijs door golven van verkooporders in beweging gebracht en was er sprake van een scherpe daling. Persbureau Reuters zet alle factoren op een rij en bericht over de speciale aandacht die de speculatie in de oliefutures geniet van de Amerikaanse overheid. 
De scherpe correctie van de olieprijs bleef niet zonder slachtoffers. Het Britse hedgefund Clive Capital – dat een vermogen van $5 miljard beheert – is één van meerdere hedgefunds dat hard getroffen werd. Zij moest een verlies van meer dan $400 miljoen nemen.